Recepti: gravče na tavče

Recepti: gravče na tavče

29/04/2016 Off By

 

Izbor: MARIJA RADOVIĆ

 

Potrebno:

500 g krupnog belog pasulja Tetovca

400 g suvih rebara

300 g sveže crvene paprike

200 g svežeg paradajza

200 g luka

3 češnjaka

Nekoliko kašika ulja

stručak peršuna

1 ljuta papričica

1 kašičica crvene paprike u prahu

malo belog brašna

so i biber po želji

Priprema:

Natopite pasulj u vodi dan pre kuvanja. Skuvajte ga u slanoj vodi i ocedite.

Suva rebra narežite na nekoliko manjih komada i skuvajte u zasebnom loncu. Sačuvajte vodu u kojoj su se rebra kuvala.

Nasjeckajte luk i popržite ga na vrućem ulju, a zatim ga zalijte s vodom koju ste sačuvali od rebra i nastavite dinstanje na umerenoj vatri još 15 min.

Dodajte narezanu svežu papriku, naseckani češnjak, ljutu papričicu i paradajize i sve zajedno dinstajte još 10 min.

Na kraju zapržite s crvenom paprikom u prahu i brašnom, a zatim sve zalijte s još 300 ml vode od rebra i prokuvajte.

Stavite kuvani grah u zemljanu posudu, dodajte kuvana rebra, dinstano povrće, začine i pažljivo promešajte. Po potrebi nalijte još vode od rebra ili običnu toplu vodu. Poslužite toplo s ajvarom ili pindžurom. ♦