Posle izborni haos u Srbiji: ni RIK ne zna ko će da ode ispod crte

Posle izborni haos u Srbiji: ni RIK ne zna ko će da ode ispod crte

29/04/2016 Off By

Stranke srpske opozicije i vlasti razmenile su juče oštre optužbe za pokušaj krađe glasova, što je samo povećalo konfuziju koja vlada četiri dana posle zatvaranja birališta jer još nisu objavljeni potpuni rezultati glasanja


U SRBIJI ni četiri dana posle zatvaranja birališta nisu kompletirani izborni rezultati, RIK radi u pravoj konfuziji i prebrojano je 98,04 posto glasova, a glasanje će biti ponovljeno na 15 biračkih mesta i moglo bi da promeni sadašnji poredak koalicija i stranaka koje ulaze u parlament.

Vođa Srpske socijaldemokratske stranke (SDS) i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić je optužio Aleksandra Vučića i njegovu Srpsku naprednu stranku (SNS) da žele da izmene izbornu volju građana i preotmu glasove opozicije.

Naprednjaci su odgovorili porukom da je krađa glasova danas u Srbiji neprihvatljiva i nedozvoljena pojava, isto kao i pritisak na institucije, i tvrde da se to dešavalo u vreme kada je Tadić, “harao po Srbiji”.

Tadić je u četvrtak, posle sastanka vođa opozicije, rekao novinarima da oni sumnjaju u rad Republičke izborne komisije (RIK), na temelju činjenice da je RIK za 12 sati izbrojao 98 posto glasova, a sada ulazi u četvrti dan kako ne može da izbroji preostalih dva posto.

“Ne postoji nijedno logično objašnjenje zašto se to dešava”, naveo je Tadić, naglasivši kako je uvidom u izborni materijal, otkriveno mnogo nelogičnosti i nepravilnosti.

Tadić je naveo primjer biračkog mesta u opštini Leposavić na Kosovu, na kojem je glsao i predsednik Izvršnog odbora SDS i nekadašnji ministar Goran Bogdanović.

“Rekli su nam da tu imamo nula glasova, a izbrojali smo ih 60. To je očit primer kršenja volje građana i očigledno da i na Kosovu i Metohiji nije bilo pravilnog brojanja glasova”, rekao je Tadić, navodeći da takvih primera ima mnogo u Srbiji.

Tvrdi da to pokazuju da su “izborni proces i demokratija u Srbiji dovedeni u pitanje”, i skrenuo pažnju na “političku sinergiju” između Naprednjaka i Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja koji u medijima pokušavaju da ospore izbornu volju građana.

Vučićevi naprednjaci odgovaraju da “shvataju da Borisu Tadiću nije jasno da se njegova koalicija bori za izborni prag, i da je šokiran”, ali “mora da mu bude jasno da mu krađa glasova neće proći”.

Naprednjaci poručuju Tadiću da niko preko noći ne može da promeni izborne zakone, “kao ni ustav, u kome je propisano da izborni prag bude pet odsto, a ne 4,99, 4,98, 4,97, 4,96, 4,95 posto ili koliko njemu, dvoranima i dveranima odgovara”, aludirajući da drugu koaliciju DSS-Dveri, koja je uz listu Tadićeve kaolicije SDS- LSV-LDP na rubu izbornog praga i prijeti joj mogućnost da ostane izvan parlamenta.

“Srpska napredna stranka poštova će, kao i uvek, konačne odluke nadležnih državnih tela i institucija”, navodi SNS uz poruku građanima kako “neće dozvoliti da se ijedan njihov glas ukrade, kao ni da se stvaraju haos i nestabilnost u državi”.

Reagovao je i vođa Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić ocijenivši kako Vučićev SNS, “zbog toga što ima 27 mandata manje nego u prošlom sazivu, pokušava da relativizuje rezultate ostalih stranaka”, posebno onih koje se nalaze oko izbornog praga.

“Otuda potreba da se neko na silu baci ispod cenzusa. Zbog toga su mogli da za jedan dan prebroje 97 posto glasova, a treba im tri dana da prebroje 1,5 ili dva posto. Sve to pokazuje koliko je režim nervozan”, rekao je Pajtić.

Pajtić je naglasio da je odlazak predstavnika opozicionih stranaka u RIK tokom izborne noći bila “legitimna akcija opozicije koja je žella saznati istinu”, a ne pritisak na RIK.

Prema dostupnim podatcima i projekcijama po broju osvojenih glasova u parlament će, osim pobedničke koalicije uz Srpsku naprednu stranku Aleksandra Vučića ući i socijalisti Ivice Dačića (SPS), radikali Vojislava Šešelja (SRS), Demokratska stranka i njeni koalicioni partneri, i Pokret “Dosta je bilo” (DJB) nekadašnjeg Vučićevog ministra privrede Saše Radulovića.

Na samom rubu izbornog praga, a zasad iznad crte preko koje se ulazi u parlament je lista SDS-LSV-LDP Borisa Tadića, Nenada Čanka i Čedomira Jovanovića s 5,03 posto.

Međutim, prema dosadašnjim analizama 8.000 glasova s ponovljenog glasovanja mogu da utiču na konačnu poziciju upravo na kiste SDS.LSV-LDP i DSS-Dveri. Prvi da izgube, drugi da dobiju potrebne glasove. Ukoliko ostanu ispod izbornog praga, po proporcionalnom izbornom sustavu, pobjedničkoj koaliciji naprednjaka bi pripalo 12 do 14 novih mandata dok bi se ostali, do 26 mandata, raspodelile koalicije i stranke koje su iznad izbornog praga.

Republičkom izbornoj komisiji sinoć je istekao zakonski rok da objavi konačne rezultate izbora i popis birališta na kojima će biti ponovljeno glasanje. Za sada ništa nije gotovo.♦