Zatvoren Sajam građevinarstva

Zatvoren Sajam građevinarstva

27/04/2016 Off By

Sajam je zadržao lidersku poziciju u regionu i mesto među najvećim sajmovima građavinarstva u jugoistočnoj Evropi. Na kompletnom izlagačkom prostoru, pod sloganom “Prava odluka u pravom trenutku” u šest hala i na otvorenom prostoru, više od 500 izlagača iz 24 zemlje sveta (Evrope i Azije) prikazalo je inovacije i tehnološka dostignuća na polju savremenog i funkcionalnog pristupa gradnji, modele za opremanje prostora i postavljanje ekoloških standarda koji definišu novu, ekološku kulturu življenja


Tamara Vasiljević

NA BEOGRADSKOM sajmu završen je najveći građevinski događaj u ovom delu Evrope – 42. Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE.

Promocija svih oblasti građevinske delatnosti kao i njenih učesnika pokazala je značajnu ulogu domaćih proizvođača i distributera za srpsku privredu i domaće tržište.

Sajam je zadržao lidersku poziciju u regionu i mesto među najvećim sajmovima građavinarstva u jugoistočnoj Evropi. Na kompletnom izlagačkom prostoru, pod sloganom “Prava odluka u pravom trenutku” u šest hala i na otvorenom prostoru, više od 500 izlagača iz 24 zemlje sveta (Evrope i Azije) prikazalo je inovacije i tehnološka dostignuća na polju savremenog i funkcionalnog pristupa gradnji, modele za opremanje prostora i postavljanje ekoloških standarda koji definišu novu, ekološku kulturu življenja.

Prvi put su na sajmu nastupile firme iz Saudijske Arabije i Južnoafričke Republike, a u okviru “Nacionalnih izložbi” koje su prilika za ispitivanje tržišta i pokretanje novih projekata, organizovano su nastupili građevinari iz Turske, Češke, Mađarske i Hrvatske.

Beogradski sajam nastavio je inicijativu privlačenja poslovnih partnera i posetilaca iz inostranstva omogućavajući direktne susrete sa domaćim privrednicima u cilju simbioze ponude i potražnje.

Sajamski program upotpunjen je ove godine predstavljanjem profesionalaca iz industrije kamena, a paralelno sa Sajmom građevinarstva održao se 8. STONEEXPO Srbija, u organizaciji poslovnog udruženja za eksploataciju i preradu kamena „Kamen Srbije“.

Posebna pažnja tradicionalno je usmerena na promociju potencijala i perspektive srpskog građevinarstva. Prvi put na Sajmu građevinarstva domaćim i stranim investitorima predstavljene su lokacije slobodne za gradnju, a najavljeni su i investicioni projekti koji su velika šansa za upošljavanje domaćih građevinskih preduzeća.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u obraćanju na svečanoj ceremoniji otvaranja, poručila da građevinarstvo u Srbiji pokazuje odlične rezultate i da je prošle godine ta grana uticala na povećanje BDPa za 1,8 odsto, dok je vrednost građevinskih radova povećana za preko 25 odsto. Potpredsednica Vlade je ukazala da je u Srbiji poboljšan ambijent za ulaganje, ubrzano je izdavanja građevinskih dozvola, takoi da svi koji žele da rade i grade u Srbiji mogu to da čine na zakonit i legalan način.

Tokom pet dana manifestacije, Sajam građevinarstva posetilo je 34.655 hiljada ljudi. Regionalni i međunarodni karakter događaja potvrđuje činjenica da je značajan broj posetilaca kao i izlagača došao iz inostranstva.

Veliko interesovanje vladalo je i od strane medija. Akreditovano je 212 novinara iz dnevnih i stručnih izdanja kao i inostrani dopisnici iz: Kine, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Češke, Mađarske, BIH, Makedonije, Crne Gore, Irana…

Ovogodišnji Sajam građevinarstva potvrdio je da je Srbija uprkos krizi na dobrom putu da privuče investitore i da građevinski sektor vrati na put napretka. Postepeni oporavak građevinarstva u Srbiji je sve vidljiviji kroz nove i realizaciju ranije započetih projekata.

Kao mesto okupljanja eksperata iz oblasti građevine – arhitekata, projektanata, izvođača radova i proizvođača mašina i materijala, sajam je održao vodeću ulogu u afirmaciji građevinske struke i novih tehnologija gradnje i materijala.

Prezentacije, konferencije, nacionalne izložbe, stručna predavanja i prateći programi kreirali su idealni ambijent za premijerna predstavljanja inovacija iz građevinske oblasti u ovom delu Evrope.♦