Inđija: kamen temeljac za IGB Automotive Comp

Inđija: kamen temeljac za IGB Automotive Comp

27/04/2016 Off By

Vrednost nove investicije je 4,5 miliona evra. Pogon če mati 7.000 kvadratnih metara i biće gotov do septembra sledeće godine


Ranka Čičak

MNOGO radosniji nego u noći izbora, premijer Aleksandar Vučić položio je jutros kamen temeljac novog proizvodnog pogona fabrike IGB Automotive Comp u Inđiji.

Fabfika se bavi proizvodnjom grejača za automobilska sedišta. Zapošljava 1500 radnika, a u pogonu koji je počeo da se gradi danas, naći će posao još 500 radnika. Na listi je kompanija sa najvećim brojem zaposlenih. Najviše je žena – više od 90 posto. Jedna je od najvećih grinfild investcija u Srbiji. Vrednost nove investicije je 4,5 miliona evra. Pogon če mati 7.000 kvadratnih metara i biće gotov do septembra sledeće godine.

Nemački ambasador Aksel Ditman, rekao je da su uspesi naše Vlade u privrednim reformama doneli Srbiji ugled najprivlačnije zemlje za investiranja. Zato će se Nemačka zalagati da i pregovori oko poglavlja 23 i 24 počnu što pre, kako bi što pre i Srbija pristupila EU.

Vučić je rekao da je svaki investitor koji zapošljava radnike dobrodošao i da Vlada subvencionira do polovine njegove investicije:

-Srbija je ostrvo stabilnosti u regionu. Za razliku od onih zemalja gde su političku scenu zauzele antievrtopske snage, naš je narod na izborima upravo pokazao da želi u Evropu. Zbog toga EU i Svetska banka menjaju planiranu procenu rasta Srbije sa 1,75 na 2 procenta. Mi moramo da povećavamo plate i penzije i dižemo za po 4 posto godišnje društveni standard, kako bi se približio evropskom.

Pitanja novinara odnosila su se uglavnom na protekle izbore. Premijer kaže da je upravo njegova partija tražila da se glasovi ponovo prebroje, kako bi se utvrdila istina oko misterioznog ulaska nekih minornih partija u Parlament sa 5 posto glasova. ♦