Viktor Orban: EU se prodala Turskoj

Viktor Orban: EU se prodala Turskoj

23/04/2016 Off By

254250_orbanTURSKA JE ZAHTEVALA DODATNIH TRI MILIJARDI EURA DO 2018. GODINE ZA PRIJEM MIGRANATA NA SVOJU TERITORIJU I UPOZORILA NA MOGUĆNOST NEUSPJEHA DOGOVORA UKOLIKO EU NE OMOGUĆI BEZVIZNI REŽIM TURCIMA DO JUNA


 

EU se prodala Turskoj radi rešavanja izbegličke krize i posledice je “nemoguće predvideti”, upozorio je mađarski premijer Viktor Orban.

“Sporazumom, koji je EU postigla sa Turskom, prodali smo se Turskoj. Takve stvari nikada nisu dobre. Sigurnost EU ne može biti u rukama nekog izvan evropskog bloka”, istakao je Orban.

Prema Sporazumu između Brisela i Ankare postignutom pre mesec dana, migranti koji stignu na ostrva u Grčkoj i u slučaju odbijanja zahteva za azil, biće vraćeni u Tursku. Ankara zauzvrat dobija više milijardi pomoći od EU.

EU je obećala da će naseliti izbeglicu iz kampa iz Sirije za svakog migranta vraćenog iz Grčke u Tursku, da će odobriti bezvizni režim Turcima unutar Šengenske zone i da će ponovo razmotriti kandidaturu Ankare za članstvo u evropskom bloku.

Turska je zahtevala dodatnih tri milijardi eura do 2018. godine za prijem migranata na svoju teritoriju i upozorila na mogućnost neuspjeha dogovora ukoliko EU ne omogući bezvizni režim Turcima do juna.

“Članice EU već su platile tri milijarde eura Turskoj, uskoro moramo platiti još toliko. Nemoguće je predvideti gde je kraj. Podržavam strategiju Turske samo pod uslovom da postoji i sistem zaštite naših sopstvenih granica u EU”, naglasio je Orban.

Mađarski premijer smatra da je Brisel pogrešio jer je pažnju usmerio na preraspodelu izbeglica, a ne na zaštitu granica.(Agencije)♦