Počelo glasanje

Počelo glasanje

24/04/2016 Off By

GRAĐANI SRBIJE BIRAJU 11. SAZIV REPUBLIČKOG PARLAMENTA OD UVOĐENJA VIŠESTRANAČJA U SRBIJI, KAO I NOVI SAZIV POKRAJINSKOG PARLAMENTA I NAJVEĆEG BROJA LOKALNIH SAMOUPRAVA, BUDUĆI DA U SVEGA 14 NJIH NEMA IZBORA, JER MANDATI TAMOŠNJIM SKUPŠTINAMA NISU ISTEKLI


U SRBIJI su danas počeli vanredni parlamentarni i redovni pokrajinski i lokalni izbori. Glasačka mesta otvorena su, kako je predviđeno, u sedam časova, a tako je bilo i na biračkom mestu 10 i 11 u Beogradu, u Mesnoj zajednici Cvetni trg.

Građani Srbije biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati tamošnjim skupštinama nisu istekli.

Na parlamentarnim izborima će se za 250 mesta nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata. Biračka mesta otvaraju se u sedam sati, a zatvaraju u 20 sati, do kada traje I predizborna tišina, tokom koje stranke ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe. Svima koji se u trenutku zatvaranja biračkog mesta nađu na njemu biće omogućeno da glasaju. Ukupan broj birača u Srbiji za sve jedinice lokalne samouprave i na svim biračkim mestima je 6.739. 441 – u Beogradu ih je 1. 618. 264, u Vojvodini 1. 728. 991, centralnoj Srbiji bez KiM 3. 269. 663, na Kosovu i Metohiji 106. 094, u inostranstvu 8. 471 i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija 8. 658. Građani će pravo glasa moća da iskoriste na 8. 378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, 38 u inostranstvu, dok će izbori na Kosovu i Metohiji biti održani na 90 biračkih mesta, koja će biti raspoređena na 21 lokaciji.

Glasački listići za parlamentarne izbore su led sive boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije prljavo roze, dok su, kada su u pitanju pokrajinski izbori, listići svetlo zelene boje, a kontrolni listić slonove kosti. Glasački listić sadrži redni broj koji se stavlja ispred naziva izborne liste, nazive izbornih lista, prema redosledu utvrđenom na zbirnoj listi, sa ličnim imenom prvog kandidata sa liste i napomenu da se glasa samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva te liste. Birač može glasati samo jedanput, a to će biti kontrolisano specijalnim sprejevima i UV lampama. Na biračkom mestu je zabranjeno korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija, a ako se u toku glasanja naruše pravila, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja.