Đurić: Dogovor o ličnim kartama, kamionima, izborima…

Đurić: Dogovor o ličnim kartama, kamionima, izborima…

23/04/2016 Off By

KOSOVAKA MINISTARKA ZADUŽENA ZA DIJALOG SA SRBIJOM EDITA TAHIRI IZJAVILA JE DA SE NA POSLJEDNJEM SASTANKU EKSPERTSKIH TIMOVA U BRISELU UOPŠTE NIJE RAZGOVARALO O SRPSKIM PARLAMENTARNIM IZBORIMA U NEDJELJU


 

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić izjavio je da su, posle više od 18 sati razgovora sa predstavnicima Prištine u Briselu, postignuti dogovori o ličnim kartama, prelasku kamiona, posetama zvaničnika Srbije Kosovu i izborima.

Đurić je Tanjugu rekao da lične karte, koje su izdale srpske vlasti, slobodno mogu da se upotrebljavaju na Kosovu kao i do sada i dodao da će se razgovori o ličnim kartama nastaviti u narednom periodu.

“Neće biti blokada, neće biti bilo kakvih prepreka”, rekao je Đurić. Postignut je dogovor o transportu opasnih materija, blokada za kamione prestaje u ponedjeljak, 25. aprila, i više neće biti zastoja za kamione koji ulaze iz Srbije, kao i o izborima 24. aprila, koji će biti održani po istom modelu kao i 2014. godine, uz prisustvo OSCE-a, naveo je Đurić. On je kazao da je utvrđeno da na Kosovu bude 90 biračkih mesta. Đurić je rekao i da neće biti zabrane ulaska srpskim zvaničnicima na Kosovu i najavio da će sutra posetiti Kosovo “na najnormalniji mogući način”. Đurić je rekao da ne pamti kada su pregovori bili “ovoliko dugi i teški” i istakao da su postignuti rezultati posljedica “višenedjeljnih diplomatskih napora” u kojima je, kako je naveo, učestvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić i drugi zvaničnici.


edita-tahiri1

Tahiri: Đurić laže o broju izbornih centara

KOSOVAKA ministarka zadužena za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je da se na posljednjem sastanku ekspertskih timova u Briselu uopšte nije razgovaralo o srpskim parlamentarnim izborima u nedjelju.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić rekao je suprotno, da je dogovor o izborima postignut. “Srpska strana je tražila da se u Briselu razgovara o izborima. U utorak su tražili da ova tema bude u agendi. Mi smo to odbili zato što su to srpski izbori i nema razloga da se o tim izborima razgovara u Briselu. Čula sam izjavu gospodina Đurića u kojoj je on slagao o velikom broju izbornih centara. To je čista laž”, izjavila je Tahiri, a prenose kosovski mediji.♦