Prijem povodom Dana Vojske Srbije

Prijem povodom Dana Vojske Srbije

23/04/2016 Off By

POŽELEVŠI DOBRODOŠLICU OKUPLJENIMA NA VEĆ TRADICIONALNOM PRIJEMU, MINISTAR ĐORĐEVIĆ ČESTITAO JE PRIPADNICIMA SISTEMA ODBRANE PREDSTOJEĆI PRAZNIK DAN VOJSKE, PODSEĆAJUĆI NA ISTORIJSKI ZNAČAJ TOG DATUMA I NIZ SVEČANOSTI KOJIMA ĆE I OVE GODINE BITI OBELEŽEN



MINISTAR odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković priredili su sinoć, povodom Dana Vojske Srbije, prijem u Domu Garde na Topčideru. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade, crkava i verskih zajednica, diplomatskog i vojnodiplomatskog kora u našoj zemlji, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i mnogobrojni gosti.Poželevši dobrodošlicu okupljenima na već tradicionalnom prijemu, ministar Đorđević čestitao je pripadnicima sistema odbrane predstojeći praznik Dan Vojske, podsećajući na istorijski značaj tog datuma i niz svečanosti kojima će i ove godine biti obeležen.

roslava

– S ponosom se prisećamo viševekovnog puta svoga nastajanja, samoostvarenja i samopoštovanja, uzdignute glave govorimo o hrabrosti naših predaka i mudrosti naših državotvoraca. Vojska Srbije nastavlja tradiciju svojih prethodnika, vrednih, čestitih, pravednih i ponosnih junaka koji su se uvek, u teškim vremenima, okupljali, udruživali i odlučno kretali u borbu za svoju čast i odbranu svoje otadžbine – istakao je ministar Đorđević dodajući da iza sebe imamo bogatu istoriju naše vojske koju nikako ne smemo da zaboravimo, a ispred sebe visoke ciljeve koji uz pametne, poštene, odane i časne ljude tek treba da se ostvare.

Prema njegovim rečima, naša vojska danas ima čast da kod svojih građana uživa veliko poverenje, da bude među najpoštovanijim institucijama u našoj zemlji, a činjenica da se mladi ljudi rado opredeljuju za vojnički poziv, kako je naglasio, garancija je uspeha.

– Građani Srbije veruju svojoj vojsci i vole je, vojska je uvek bila i biće uz svoj narod. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pružaju punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizaciji u regionu, kao i uključenju naše države u evropske integracije – istakao je ministar odbrane.

Poručujući da će pripadnici Vojske Srbije uvek biti spremni da odgovore na najkompleksnije zadatke i pruže maksimum za svoje građane i otadžbinu, ministar Đorđević je naglasio da se Srbija sa sigurnošću može osloniti na svoju vojsku.

– Srbija će ostati dosledna svojoj poziciji vojne neutralnosti, to je naše opredeljenje – rekao je ministar Đorđević podsećajući da je još Sveti Sava, u pismu igumanu Irineju, davne 1221. godine napisao da su Srbi „sudbinom predodređeni da budu Istok na Zapadu, a Zapad na Istoku“.

Na kraju obraćanja, ministar Đorđević je izrazio zahvalnost svim državnim organima, institucijama i svim subjektima van sistema odbrane na pružanju nesebične podrške Vojsci Srbije, kao i stranim armijama na izuzetnoj saradnji i prilici za razmenu iskustava.

Vojska Srbije praznuje 23. april kao svoj praznik u znak sećanja na dan kada je, na Cveti 1815. godine, doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od Osmanskog carstva, što je kasnije omogućilo stvaranje moderne srpske države.