Prognoze štampe na nemačkom jeziku: Makedonija – zemlja u raspadu!

Prognoze štampe na nemačkom jeziku: Makedonija – zemlja u raspadu!

22/04/2016 Off By

UKOLIKO DVE NAJVEĆEALBANSKE PARTIJE OKRENU LEĐA PREMIJERU GRUEVSKOM I VMRO-U I PRIKLJUČE SE ZAHTEVU ZA ODLAGANJEM IZBORA, ONDA BI VMRO OSTAO USAMLJEN I NAKON EVENTUALNIH IZBORA NE BI MOGAO DA SAČINI KOALICIJU. DO SADA MEĐUTIM DUI I DPA PODRŽAVAJU VMRO KADA SE RADI O TERMINU IZBORA. POSEBNO DUI TEŠKO DA IMA INTERESA ZA EFIKASAN RAD SPECIJALNOG TUŽILAŠTVA IZ STRAHA DA ĆE ISPLIVATI PRAVNO RELEVANTNE RADNJE U KOJE SU UPLETENI ČLANOVI TE PARTIJE – POSEBNO SLUČAJEVI KORUPCIJE


ŠTAMPA na nemačkom jeziku bavi se stanjem u Makedoniji. Ispituje ulogu albanskih partija koja bi mogla da bude odlučujuća za krizu u ovoj zemlji.Nedjelju dana nakon što je makedonski predsednik Đorge Ivanov preventivno amnestirao 56 političara i njihovih saradnika i dalje hiljade Makedonaca svakodnevno izlaze na ulice zbog te odluke, pišu nemački listovi.

Demonstranti zahtevaju odlaganje izbora zakazanih za 5. jun jer do tada ne može biti sređen birački spisak koji, prema procenama, ima 100.000 nepostojećih birača. Uz to, vladajuće partije imaju potpunu dominaciju nad medijskom scenom pa se zahteva i medijska reforma. Najvažniji zahtev je povlačenje amnestije koju je Ivanov udelio pripadnicima vladajuće elite protiv kojih Specijalno državno tužilaštvo vodi istragu zbog ilegalnog prisluškivanja 20.000 građana, zloupotrebe funkcija i kriminalizacije političkih protivnika kroz policiju i pravosuđe.

“Huligani, ubice nacije, kriminalci upravljani iz inostranstva – tako ih naziva vladina štampa. Piše da demonstranti žele da pretvore Makedoniju u međunarodni protektorat i da ih finansira i njima upravlja berzanski špekulant Džorž Soroš – oni su, dakle, sorošidi”, piše ugledni njemački nedeljnik Špigel na svom portalu. “U pitanju su desetine hiljada ogorčenih Makedonaca koji već nedjelju dana širom zemlje izlaze na ulice protiv nacionalno – autoritarnih vlastodržaca.” Prenosi se stav makedonskog publiciste Saše Ordanoskog koji kaže: “Mi smo zemlja u raspadu. Praktično više nema legalnih institucija, naša sudbina sada zavisi od međunarodne zajednice.”

Evropa, piše Špigel, zanemaruje mnoge stvari u Makedoniji jer ta država zaustavlja izbeglički talas na granici sa Grčkom.

Dušan Reljić, stručnjak berlinske fondacije Nauka i politika, nema velika očekivanja: “Sadašnji razvoj pokazuje da režim Gruevskog želi da ostane na vlasti po svaku cenu jer njegovim predstavnicima preti zatvor.

Dopisnica bečkog lista Standard u svom izveštaju ističe: “Demonstracije se danima održavaju ne samo u glavnom gradu Skoplju nego i u Bitolju, Strumici, Velesu, Kumanovu i Štipu. U njima učestvuju i Albanci koji čine četvrtinu makedonskog stanovništva.” Dalje se posvećuje ulozi albanskih partija: “Zaista je odlučujuća uloga koju imaju dve velike albanske partije, DUI Alija Ahmetija, koji je posljednjih godina koalirao sa vladajućom VMRO, kao i DPA Menduha Tačija. Jer ukoliko te dve partije okrenu leđa premijeru Gruevskom i VMRO-u i priključe se zahtevu za odlaganjem izbora, onda bi VMRO ostao usamljen i nakon eventualnih izbora ne bi mogao da sačini koaliciju. Do sada međutim DUI i DPA podržavaju VMRO kada se radi o terminu izbora. Posebno DUI teško da ima interesa za efikasan rad Specijalnog tužilaštva iz straha da će isplivati pravno relevantne radnje u koje su upleteni članovi te partije – posebno slučajevi korupcije.”

“Albanci u Makedoniji sve kritičnije gledaju na DUI i DPA. Nova albanska partija Besa i druge albanske organizacije učestvuju u protestima. Odlučujuće će svakako biti i koliki će pritisak na Albance izvršiti Sjedinjene Države. Jer Albanci u Makedoniji – baš kao i u Albaniji i na Kosovu – važe za bliske saveznike SAD. Važno je i da li će ubuduće Makedonija imati šansu da uđe u NATO i, dugoročno, u Evropsku uniju – uprkos dosadašnjem vetu Grčke”, zaključuje bečki list.

Bečki Prese piše da “Održivo rešenje bi moglo da počiva na principu etničko – teritorijalne proporcionalne podele.” “Uvek se iznova kao mogući presedan pominje odvajanje Kosova od Srbije. Može se raspravljati koliko je to poređenje pogodno, ali bi svakako i u slučaju Kosova novo povlačenje granica na principima etničko – teritorijalne proporcionalnosti moglo da olakša održivo rešenje. Severno Kosovo koje naseljavaju Srbi bi tako de fakto istupilo iz albanske republike Kosova, čime bi srednjeročno bila predupređena upravo ona situacija u kojoj su kosovski Albanci dugi niz godina morali da žive u Jugoslaviji to jest Srbiji”, piše bečki dnevnik Prese. (Agencije)♦