U Domu omladine Izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“

U Domu omladine Izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“

22/04/2016 Off By

PUTUJUĆA IZLOŽBA „ANA FRANK-ISTORIJA ZA SADAŠNJOST“ DO SADA JE OBIŠLA VIŠE OD 300 LOKACIJA U CELOM SVETU, A U SRBIJU STIGLA JE U SKLOPU REGIONALNOG PROJEKTA „HISTORIJA, ISTORIJA, POVIJEST – LEKCIJE ZA SADAŠNJOST“ KOJI OTVORENA KOMUNIKACIJA SPROVODI U SARADNJI SA KUĆOM ANE FRANK I PARTNERSKIM ORGANIZACIJAMA IZ HRVATSKE, BOSNE I HERCEGOVINE I MAKEDONIJE. PROJEKAT JE FINANSIRAN SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE


EDUKATIVNA debatna mreža Otvorena komunikacija u saradnji sa Kućom Ane Frank (Holandija) i Domom omladine Beograda predstavja putujuću izložbu „Ana Frank – istorija za sadašnjost“. Izložba u Beogradu je otvorena 20 aprila i trajaće do 08.mja o.g. nakon čega je predviđeno da putuje kroz različite gradove Srbije.


frankPutujuća izložba „Ana Frank-istorija za sadašnjost“ do sada je obišla više od 300 lokacija u celom svetu, a u Srbiju stigla je u sklopu regionalnog projekta „Historija, istorija, povijest – lekcije za sadašnjost“ koji Otvorena komunikacija sprovodi u saradnji sa Kućom Ane Frank i partnerskim organizacijama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Projekat je finansiran sredstvima Europske unije.

Izložbu je u Beogradu otvorio Majkl Davenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Kroz 32 panoa, izložba donosi priču o sudbini Ane Frank, jevrejske devojčice koja je život izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu. Izložba je opremljena retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu u Amsterdamu.

Originalnoj postavci pridruženo je sedam lokalnih panoa, kreiranih u okviru projekta „Historija, istorija, povijest – lekcije za sadašnjost“. Ovi panoi prikazuju istorijska dešavanja iz proteklih 70 godina u Srbiji i regionu, obeleženih brojnim konfliktima i podelama. Njih je, u saradnji sa Otvorenom komunikacijom, priredio projektni tim iz Srbije – Jelena Dureinović, Bojana Golubović i Ivan Karadarević. Mladi posetioci će kroz ovaj deo izložbe moći da se upoznaju sa ličnostima i događajima o kojima ne mogu saznati iz školskih udžbenika.

Celokupna postavka zasniva se na vršnjačkoj edukaciji, pa umesto kustosa, kroz nju vode obučeni učenici – vodiči. Obuku za vodiče u Beogradu prošlo je 15 učenika iz Železničke tehničke škole, Osme, Trinaeste i Petnaeste beogradske gimnazije i Pravno-birotehničke škole “Dimitrije Davidović”. Oni će kroz izložbu sprovoditi zainteresovane grupe đaka osnovnih i srednjih škola iz svih beogradskih opština. U realizaciji poseta mladi vodiči imaće podršku Otvorene komunikacije, Doma omladine Beograda i svojih profesora-koordinatora.

Postavka je kreirana po uzoru na pristup izučavanju istorije koji neguje Kuća Ane Frank. Taj pristup ukazuje da se nacionalizam, ksenofobija, diskriminacija pojavljuju u različitim društvima i nakon Drugog svetskog rata. Cilj izložbe je da podstakne đake na kritičko razmišljanje o istorijskim događajima i njihovoj važnosti za izazove današnjice.

Nakon boravka u Beogradu, izložba nastavlja da putuje po Srbiji. Planirano je da obiđe petnaestak lokacija, među kojima su Kragujevac, Niš, Kovačica, Šabac, Novi Sad, Subotica, Sremska Mitrovica, Sombor.♦