Bratski odnosi Srbije i Etiopije

Bratski odnosi Srbije i Etiopije

22/04/2016 Off By

DAČIĆ JE TOKOM RAZGOVORA SA ETIOPSKIM KOLEGOM TEDROS ADHAN GEBREJESUSOM, POHVALIO DRŽANJE ETIOPIJE PREMA KOSOVSKOM PITANJU.REKAO JE DA SRBIJA PODRŽAVA KANDIDAURU ETIOPIJE ZA NESTALNOG ČLANA SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA. ISTO TAKO, PODRŽAĆE I KANDIDATURU EGIPATSKOG MINISTRA ZA GENERALNOG DIREKTORA SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE


Ranka Čičak

MINISTRI spoljnih poslova Srbije i Etiopije, Ivica Dačić i Tedros Adhan Gebrejesus, posle današnjih razgovora u Beogradu, rekli su novinarima da su njihovi lični, a i odnosi naše dve zemlje bratski.

Potsetili su se prijateljstva Tita i Hajle Selasija. Dačić je pohvalio držanje Etiopije prema kosovskom pitanju.Rekao je da Srbija podržava kandidauru Etiopije za nestalnog člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Isto tako, podržaće i kandidaturu egipatskog ministra za generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije.

Saradnja će se unapređivati, naročito u trgovini, pa se planira osnivanje zajedničke trgovinske komisije. Mnogi studenti iz Etiopije diplomirali su kod nas sedamdesetih i devedesetih godina, a takav način saradnje i veliki broj novih etiopskih studenata u Srbiji, očekuje se ponovo.

Ivica Dačić se izvinio što je do ovog sastanka i konferencije za novinare došlo u vreme predizbornog ćutanja.Ali, kako je rekao, to je bio jedini slobodan termin njegovog kolege da poseti Srbiju.

Na nekoliko pitanja novinara o odnosima s Hrvatskom, odgovorio je kratko, kako se nada da će oni biti bolji. ♦