Recepti: prolećni rolat
22/04/2016Izbor MARIJA RADOVIĆ
Potrebno:
6 jaja
6 kašika šećera
3.5 kašika brašna
1 kašika kakaa
za fil:
2,5 dl mlijeka
1,5 kašika brašna
5 kašika šećera
2,5 dl slatke pavlake
pola kesice želatina
80 g kokosa
1 vanilin-šećer
Priprema:
Umutiti penasto belanca, dodati šećer i jedno po jedno žumance. Pažljivo umešati brašno i smesu podeliti na dva dela, pa u jedan deo dodati prosejani kakao.
I tamnu i svetlu smesu sipati u špricu, pa preko masnog papira naizmenično povlačiti kose pruge. Peći na 200 C oko 20 minuta. Pečenu koru izvaditi na vlažnu krpu i uviti u rolat.
Razmutiti brašno i šećer sa malo hladnog mleka, a preostalo mleko zagrejati i skuvati kremu. Dodati kokos i ostaviti da se ohladi.
U ohlađenu kremu dodati umućeno slatko vrhnje i želatin. Odmotati rolat i premazati pripremljenom kremom.
Uviti ponovo i dobro rashladiti pre služenja. ♦