Uručena odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

Uručena odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

21/04/2016 Off By

Odlikovanja je uručio izaslanik predsednika Srbije Milorad Simić. Svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković


Ranka Čičak

DANAS su u Domu Garde na Topčideru, u okviru proslave Dana Vojske Srbije – 23. aprila, aktivnim i penzionisanim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uručena odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike Srbije.

Odlikovanja je uručio izaslanik predsednika Srbije Milorad Simić. Svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Simić je naglasio da su odlikovanja „rezultat godina požrtvovanja, marljivog rada, posvećenosti poslu, jedinici, Vojsci i otadžbini“.

Ukazom predsednika Republike, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovano je 108 pripadnika sistema odbrane. Uručena su 22 ordena belog orla sa mačevima drugog i trećeg stepena, 50 ordena za odbranu i bezbednost prvog, drugog i trećeg stepena, jedna zlatna i sedam srebrnih medalja za zasluge i 28 zlatnih i srebrnih medalja za revnosnu službu.


Izložba u Vojnom muzeju

izložbaIZLOŽBU pod nazivom ,,Povlačenje preko Albanije i boravak Srpske vojske na Krfu“, danas je u Vojnom muzeju na Kalemegdanu, otvorio ministar odbrane Zoran Đorđević. Reč je o još jednom u nizu programskih događaja kojima Vojni muzej učestvuje u obeležavanju stogodišnjice od Prvog svetskog rata.

Izložbu, organizovanu povodom Dana Vojske Srbije, “potpisuje” autorski tim koji čine viši kustos Ljubica Dabić i kustos Nataša Tomić. Kroz obilje materijala; umetničko – istorijskih predmeta, skulptura, umetničkih slika, crteža, reprodukcija fotografija, te originalnih trodimenzionalnih predmeta, javnosti je prikazano bogatstvo Vojnog muzeja.


Takođe, Ukazom predsednika Srbije povodom Dana Vojske Srbije odlikovano je 49 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Zlatnom i srebrnom medaljom za zasluge odlikovano je 17, a zlatnom i srebrnom medaljom za revnosnu službu 32 pripadnika sistema odbrane.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović danas je dobio Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena, što je njegovo drugo ovakvo odlikovanje uz Orden za hrabrost.♦