Na Beogradskoj tvrđavi 23. i 24. aprila boraviće srpski vitezovi

Na Beogradskoj tvrđavi 23. i 24. aprila boraviće srpski vitezovi

21/04/2016 Off By

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da: ”Negujući ono što je naša tradicija, što su naši sjajni običaji, promovišući naše najbolje vrednosti, pokazujemo da je upravo nama mesto u redu najrazvijenijih evropskih i svetskih naroda. Grad Beograd može da se ponosi jednom ovakvom manifestacijom”


MULTIMEDIJALNI viteški spektakl Vitez Fest održaće se 23. i 24. aprila, na praznike Vrbicu i Cveti, a u ta dva dana, Beogradska tvrđava će se vratiti u srednji vek i njome će defilovati strašni, ali plemeniti vitezovi, i prelepe plemkinje. Kako su organizatori najavili na današnjoj konferenciji za novinare, biće upriličen još bogatiji program nego ranijih godina, a očekuju se i iznenađenja.
Jerej
Milorad Sredojević iz crkve Ružica na Beogradskoj tvrđavi blagoslovio je skup, i dodao da kultura vaspitava naciju i oblikuje ličnost, a da je Vitez fest lep način da se sretnemo sa vekovima, prošlošću i onim što smo nekad bili.


indexvitezi2
”Susrećemo se sa našim praocima koji su stvarali ovu zemlju, svojom krvlju je branili i svojim kostima. Blagodareći njima i mi postojimo. Treba da pamćenje na njih prenesemo na našu decu, kako bi i oni znali da istraju u jednom mračnom i raspamećenom vremenu.”
Direktor javnog preduzeća Beogradska trvrđava
Petar Andrijašević podržao je Kraljevski red vitezova koji nas ovog vikenda vraća u doba Despota Stefana i predstavlja vitešku tradiciju.
Zamenik gradonačelnika Beograda
Andreja Mladenović rekao je da: ”Negujući ono što je naša tradicija, što su naši sjajni običaji, promovišući naše najbolje vrednosti, pokazujemo da je upravo nama mesto u redu najrazvijenijih evropskih i svetskih naroda. Grad Beograd može da se ponosi jednom ovakvom manifestacijom”.
On je pozvao sve roditelje, decu i mlade da dođu i podrže festival vitezova.
U ime Vitez Festa govorila je
Milana Popović, član medijskog tima i organizacionog odbora. Predstavila je program festivala, koji je mnogo sadržajniji u odnosu na prethodnu godinu.
Spasoje Vlajić, jedan od predavača na Vitez Festu pozvao je sve zainteresovane da prisustvuju akademskom delu festivala, gde će se pričati o istoriji i kulturi.
”Nema više viteštva bez duhovnosti. Despot Stefan Lazarević, prvonoseći vitez Reda zmaja, svoje viteško umeće je zasnivao na duhovnosti i na onim znanjima koja su bila na nivou skrivenih moći. Te skrivene moći uma su danas dale pun smisao viteštvu. Uz negovanje običaja, viteštvo je postalo dejstveno, kao deo produhovljene nauke.”
Dragan Tomašević, predsednik Saveza za fitnes i rekreaciju Beograda, kaže da je Vitez fest spoj tradicije i savremenih vitezova i da nam je upravo takva manifestacija bila potrebna.
Festival vitezova podržao je i
Aleksandar Petrović – Aca Seltik, koji je naglasio da je teško vreme idealno za ispoljavanje viteštva.
”Mislim da je red reći da odelo ne čini čoveka, ali plašt u našem slučaju obavezuje. Dakle nije ovo samo zadovoljstvo, već jedna velika obaveza – da se ponašamo u skladu sa onim što taj plašt nosi, i da budemo dostojni onih vitezova koji su te plaštove nosili u svoje vreme. Mislim zaista da svi mi rođenjem dobijamo viteštvo, samo neki ga pokvare, nekome ih pokvare i onda se to oslika u svetovnom životu.”
Predsednik Kraljevskog Reda Vitezova i autor Vitez Festa Hadži Zoran Mrđenović uporedio je istorijske, prave junake i one izmišljene, iz stripova.
”Kad sam se susreo sa našom viteškom tradicijom, kada sam video da imamo jednog Despota Stefana Lazarevića, a iza njega još mnogo junaka, shvatio sam da su oni realnost, naša istorija. Spajdermen, Ajronmen i svi Marvelovi junaci, koji su meni bili nadahnuće, samo su iščezli. Smatram da dok ovo radimo, pored toga što dajemo nešto našoj deci, i mi se spašavamo i dajemo sebi neki veći smisao. Divno je sretati ljude koji dele sa vama takve vrednosti. Beogradska tvrđava je mitsko mesto, najsvetlija tačka u Evropi u belom gradu, i tamo nas čeka Vitez Fest na Cveti”, zaključio je Mrđenović. ♦