Varšava: Rusija širi svoj uticaj preko svojih granica

Varšava: Rusija širi svoj uticaj preko svojih granica

19/04/2016 Off By

 

POLJSKI MINISTAR OBRANE ANTONI MACIEREVIĆ KAŽE DA “CELOKUPNO RUSKO PONAŠANJE DOSAD UPUĆUJE NA PRIPREMU ZA AGRESIVNU AKCIJU I SADA JE VREME DA SE O TOME PROGOVORI OTVORENO”


POLJSKI ministar obrane izjavio je da Rusija neprekidno predstavlja ozbiljnu pretnju NATO-u i da se Moskva priprema za agresiju na savez.

Poljska, bivša sovetska satelitska država, boji se da Rusija nastoji da proširi svoj uticaj preko svojih granica nakon što je Moskva anektirala ukrajinski Krimski poluostrov 2014. godine i nastavlja da podržavati naoružane separatiste u istočnoj Ukrajini.

Ovog meseca dva ruska ratna aviona izvela su simulirani napad prolazeći pored američkog razarača s navođenim projektilima koji je upravo bio napustio poljsku luku Gdanjsk.

Amerikanci navode da je to jedan od najagresivnijih susreta dve strane u novijoj istoriji.

Poljski ministar obrane Antoni Macierević kaže da “Celokupno rusko ponašanje dosad upućuje na pripremu za agresivnu akciju i sada je vreme da se o tome progovori otvoreno” 

Varšava će biti domađin Sumita čelnika država NATO-a u julu, na kojem će izvršiti pritisak za povećanje vojne prisutnosti na istočnim granicama Saveza.

NATO je 2014. obustavio saradnju s Rusijom zbog njene uloge u konfliktu u Ukrajini.

Rusija je tada rekla da bi se razmeštajem znatnih snaga NATO-a blizu nenih granica mogao da se prekrši sporazum iz 1997. između Rusije i NATO-a.(Agencije)♦