Makedonija: Protesti protiv predsednika Ivanova

Makedonija: Protesti protiv predsednika Ivanova

13/04/2016 Off By

Želimo da Đorge Ivanov podnese ostavku.  Ovo danas je državni udar. Upotrićemo sva sredstva kako bismo to zaustavili”, rekao je Zoran Zaev, lider makedonske opozicije

LIDER makedonske opozicije Zoran Zaev pozvao je u utorak predsednika Đorga Ivanova da podnese ostavku ocenivši da je odustajanjem od istrage prisluškivanja koje je otkriveno 2015. počinjen državni udar.

Predsednik Ivanov je u utorak objavio amnestiju za sve osobe osumjičene u skandalu prisluškivanja koji je 2015. izazvao političku krizu u toj zemlji. 

Želimo da Đorge Ivanov podnese ostavku.  Ovo danas je državni udar. Upotrićemo sva sredstva kako bismo to zaustavili”, rekao je Zaev.

Zaev je u februaru prošle godine optužio tadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog za prisluškivanje novinara, sveštenstva i opozicionih lidera, ukupno više od 20.000 ljudi. Pod pritiskom Zapada vladajuća stranka VMRO-a Nikole Gruevskog i  socijaldemokrati Zorana Zaeva, i dve vodeće albanske stranke dogovorile su prevremene izbore koji bi trebalo da se održati 5. juna kako bi se razrešila opasna politička blokada.

Opozicija je bojkotovala Sobranje od izbora pre dve godine, tvrdeći da su bili namešteni jer VMRO kontroliše medije i privredu koja je velikim delom u vlasništvu države.

Gruevski, koji je u maju službeno podneo ostavku, na vlasti je bio od 2006. godine i Makedoniju vodi tehnička vlada.(Agencije)♦