Četiri godine Ulične galerije: 15 aprila izložba Nebo je plavo slikara Tadije Janičića

Četiri godine Ulične galerije: 15 aprila izložba Nebo je plavo slikara Tadije Janičića

13/04/2016 Off By

Pre tačno četiri godine na inicijativu kolektiva Ministarstvo prostora /Mikro Art, napušteni i neiskorišćeni javni prostor u centru Beograda oplemenjen je otvaranjem Ulične galerije, jedinstvenog izlagačkog prostora koji je gradu doneo mnoštvo zanimljivih dešavanja, brojne izložbe, festivale, radionice, filmske projekcije i koncerte


Radomir Lazović


ulična 2

Ilustracije su sa izložbe Nebo je plavo slikara Tadije Janičića


U PETAK, 15. aprila, sa početkom u 20 časova, otvaranjem izložbe crteža Nebo je plavo! slikara Tadije Janičića i muzičkim specijalom u okviru koga nastupaju hor Gerontološkog centra Bežanijska kosa, grupa Moussaka i razna DJ iznenađenja, Ulična galerija obeležiće svoj četvrti rođendan.

Pre tačno četiri godine na inicijativu kolektiva Ministarstvo prostora /Mikro Art, napušteni i neiskorišćeni javni prostor u centru Beograda oplemenjen je otvaranjem Ulične galerije, jedinstvenog izlagačkog prostora koji je gradu doneo mnoštvo zanimljivih dešavanja, brojne izložbe, festivale, radionice, filmske projekcije i koncerte.

Zahvaljujući mnogobrojnim umetnicima, prijateljima i kolegama uspeli smo da teme koje smatramo važnim približimo publici i široj javnosti, i da istovremeno pokažemo šta sve može da se postigne transformacijom jednog zapuštenog gradskog prostora. Navode organizatori Galerije naglašavajući da su ponosni na činjenicu da u petu godinu Ulična galerija ulazi sa trocifrenim brojem programa, a da su većinu ostvarili upravo na osnovu odlične saradnje sa nezavisnom scenom, pojedincima i kolektivima čiji se rad bazira na kritičkom promišljanju i stvaranju novih društvenih odnosa.ulična3

-Pored podrške mladim umetnicima i samo-organizovanim kolektivima, istakli bismo i značajne saradnje sa Muzejom savremene umetnosti, Kulturnim centrom Beograda, BINA-om, Oktobarskim salonom, ULUPUDS-om, galerijom Remont i dr, navodeorganizatori Galerije.

Od početka 2015. godine Ulična galerija aktivno sarađuje i uređuje program sa kolektivom Novo doba. Pored toga, galerija je od svog nastanka i aktivan član Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS). Takođe, projekat, program i ideja Ulične galerije predstavljena je na mnogim izložbama i skupovima u zemlji i inostranstvu, а 2014. godine predložena je za „Evropsku nagradu za javni prostor“ u Barseloni. Krajem 2015. godine Ulična galerija inicirala je nastanak Mreže uličnih i otvorenih galerija Srbije, u saradnji sa kolegama iz Valjeva, Smedereva, Šabca, Novog Sada, Vranja i Beograda.

Izbor radova pod nazivom Nebo je plavo! Tadije Janičića duhovito i provokativno predstavlja život savremenog čoveka i daje kritički komentar na društvo u kojem živimo. Umetnik rekontekstualizuje sadržaje savremenog načina života, a njihovom interpretacijom poigrava se sa moralnim načelima i normama, otkrivajući slojeve banalnosti, ironije i paradoksa. Naime, karakteristika Tadijinog stvaralaštva jeste poigravanje sa motivima savremenog društva i brutalna banalizacija frustracija savremenog čoveka, praćena jedinstvenim vizuelnim izrazom.

Tadija Janičić rođen je 1980. godine u Nikšiću. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Milana Blanuše. Umetničke doktorske studije upisuje 2015. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 2003. godine redovno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više priznanja i nagrada, a slike mu se nalaze u brojnim umetničkim kolekcijama. Živi i radi u Novom Sadu.♦