Florens Hartman za ljubljansko Delo: treba li nam još Ženevska konvencija?

Florens Hartman za ljubljansko Delo: treba li nam još Ženevska konvencija?

10/04/2016 Off By

Sud nije obavio posao za koji je bio osnovan niti opravdao svoj mandat. Presudom je legalizovao Šešeljev otrov i njegov fašizam, što je grozno. Time je kidnapovana pravda, a ne znam zašto i iz kojih razloga, ali znam da međunarodni dogovori iz dvadesetog veka više ne vrede, i to nije slučaj samo kad se radi o Haškom tribunalu ili o mom slučaju – navela je ona


 

OSLOBAĐAJUĆA presuda Vojislavu Šešelju možda je samo dodatna ilustracija varvarizma u koju je ušao suvremeni svet, rekla je u razgovoru za ljubljansko Delo novinarka Florens Hartman.

Nekadašnja portparolka Suda i ratni izveštač bila je jedna od prvih osoba koja je negativno reagirovala posle oslobađajuće presude Šešelju.

Hartmanova je uhapšena u Hagu kad je želela da prokomentariše  presudu Radovanu Karadžiću, zato što je u svojoj knjizi “Mir i kazna” napisala da je postojao dogovor srpske vlade i Haškog tribunala da se povuku dokumenti koji su mogli da dokažu upletenost Slobodana Miloševića i Srbije u genocid u Srebrenici.

Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju možda je samo dodatna ilustracija varvarizma u koju je ušao savremeni svet, navela je u razgovoru za ljubljansko Delo Florens Hartman.

-Uspostavili smo sistem kojim bi se moglo da kazne krivci za genocid, ali je nekoliko sudija to sprečilo i nije teško otkriti koji su to sudije – rekla je Hartmanova za ljubljanski dnevnik i dodala kako je apsurdno da se ratni zločinci puštaju na slobodu, dok se novinare na istom sudu osuđuje zbog otkrivanja tajnih dokumenata.

– Sud nije obavio posao za koji je bio osnovan niti opravdao svoj mandat. Presudom je legalizovao Šešeljev otrov i njegov fašizam, što je grozno. Time je kidnapovana pravda, a ne znam zašto i iz kojih razloga, ali znam da međunarodni dogovori iz dvadesetog veka više ne vrede, i to nije slučaj samo kad se radi o Haškom tribunalu ili o mom slučaju – navela je ona.

Tvrdi da Ženevska konvencija praktično više ne vredi, što dokazuje bombardovanjem bolnica u Siriji kad akcija postaje dopuštenom ako je u bolnici samo jedan osumnjičenik za terorizam ili pak praksom mučenja osumnjičenika za terorizam, a to i slučajevi kad se osvedočeni zločinci i krivci za genocid puštaju na slobodu ukazuje na “krešendo varvarizma” u koji je ušao svet, a o čemu njena generacija nije mogla ni da sanja.

– Samo sebi moramo da odgovorimo treba li nam još uopšte Ženevska konvencija i čemu služi međunarodno humanitarno pravo ako ratni zločinci ne odgovaraju za svoje zločine i ako bespilotne letelice masovno ubijaju ljude, rekla je Florens Hartman u razgovoru za slovenski dnevnik Delo.♦