Istraživanja: Da li će u BiH ponovo izbiti rat?

Istraživanja: Da li će u BiH ponovo izbiti rat?

10/04/2016 Off By

Etnički gledano, 58,8 posto Bošnjaka, 55 posto Hrvata i 44,7 posto Srba veruje kako ne može da dođe do mirnog razlaza u BiH. No, istraživanje je pokazalo kako bi, ukoliko bi došlo do ”pretnje celovitosti BiH”, tek 13,5 posto Bošnjaka, 12,6 posto Hrvata i samo 1,5 posto Srba bilo spremno da se prihvati se oružja


U BOSNI I HERCEGOVINI biće sukoba! Barem tako kaže istraživanje sarajevske kancelarije Ujedinjenih nacija koje je predočeno ambasadorima Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira.

Iako se u istraživanju navodi kako neće biti “pravog rata”, ono je pokazalo kako čak 35,7 posto građana BiH veruje da će u budućnosti u ovoj zemlji biti nekog nasilja, a dve trećine stanovnika BiH iz svih etničkih grupa veruje kako na Balkanu do novog oružanog sukoba u BiH neće doći u sledećih pet godina.

Više od trećine ispitanih veruje kako će doći do nekakvog nasilja u BiH kao što su nasilne demonstracije, odvojeni etničkih incidenati i širih etničkih sukoba kao i porast kriminala.

Etnički gledano, 58,8 posto Bošnjaka, 55 posto Hrvata i 44,7 posto Srba veruje kako ne može da dođe do mirnog razlaza u BiH. No, istraživanje je pokazalo kako bi, ukoliko bi došlo do ”pretnje celovitosti BiH”, tek 13,5 posto Bošnjaka, 12,6 posto Hrvata i samo 1,5 posto Srba bilo spremno da se prihvati se oružja. Ambasadorima PIC-a je predočen podatak da bi 28,4 posto Bošnjaka mirno gledalo raspad BiH. Bez reakcije na raspadanje države bilo bi 40 posto Hrvata i čak 64,9 posto Srba, koliko ih se uopšte ne bi angažiovalo u eventualnom novom sukobu koji bi vodio raspadu BiH. Što se tiče sadašnjih granica tek 28,5 posto građana BiH iz svih etničkih skupina želi da živi u BiH u ovakvim postojećim granicama, a čak 71,9 posto Srba i 53,6 posto Hrvata želi da živi u nezavisnom monoetničkom entitetu.

Tek 36,7 posto Bošnjaka želi da živji u BiH unutar postojećih granica, no isto tako nisu sigurni ni šta žele, jer samo 20,6 posto Bošnjaka želi da živi u nezavisnom, bošnjačkom entitetu. U istraživanju se ističe kako bi čak 73 posto građana BiH iz sve tri etničke grupe preferiralo da živi u zajednicama u kojima dominira njihov narod. Nažalost, istraživanje je pokazalo kako samo 13 posto građana iz sve tri etničke grupe veruje kako je pomirenje moguće, dok opet 39,7 posto veruje kako je došlo do nekog pomirenja među narodima. Oko trećine građana Federacije BiH i četvrtine građana Republike Srpske veruje kako je članstvo u Evropskoj uniji jedini način za BiH da preživi, no otprilike isti odnos je i onih koji smatraju kako je članstvo BiH u EU-u poželjno, ali nije od ključne važnosti. Zanimljivo je i kako 17,7 posto građana Republike Srpske i samo 7,4 posto građana u Federacije BiH veruje kako će se pre EU raspasti nego što će BiH postati članica, a 11,8 posto građana RS-a i 5,1 posto u Federaciji BiH kako će se BiH pre raspasti nego postati članica EU-a.

U Federaciji BiH pet posto građana misli da EU nije briga za BiH dok isto mišljenje ima i 4,1 posto građana Republike Srpske. Sedam posto i u RS-u i u FBiH pak kaže kako njih nije briga za Evropsku uniju. U zaključcima istraživanja, čije je delove objavio Dnevni list, navodi se kako su građani BiH “letargični” što sprečava mogućnosti bilo kakve promene i da su “pasivni, osim ukoliko njihov život nije direktno ugrožen”.

Prisutna je kriza zajedničkog identiteta i svih nivoa društva što nikakve ustavne reforme ne mogu promeniti, a velika većina oseća da je njihov narod još ugrožen”, navodi s EU istraživanju i dodaje kako je potpuno “pogrešna percepcija uloge međunarodne zajednice”‘. ‘‘Budućnost je nepredvidiva”, zaključak je UN-ovog istraživanja. (Izvor: bljesak)♦