Sedamdesetpet godina od početka Drugog svetskog rata

Sedamdesetpet godina od početka Drugog svetskog rata

10/04/2016 Off By

Danas mi je kao premijeru cilj da ovu državu držim daleko od pakla. Problem Jasenovca je problem Hrvatske. Sa Hrvatskom hoćemo mir, ali ne želimio da zaboravimo šta se dogodilo. Mi imamo Srbiju i želimoi da živimo mirno“, rekao je Aleksandar Vučić obraćaju se prisutnima u Muzeju Jugoslovenske kinoteke


Ranka Čičak


PRE sedamdeset i pet godina stvorena je Nezavisna država Hrvatska, država zločina, koja je prevazišla sve fašističke zločine“, rekao je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju sedamdesetpeto godišnjice od početka Drugog svetskog rata i zločinima na teritoriji bivše Jugoslavije.

jkinioteka


U Muzeju Jugoslovenske kinoteke, pred velikim brojem gostiju, prikazani su filmovi o zločinima u Jasenovci i drugim krajevima Hrvatske.

Vučić je rekao da je Hrvatska grobnica najvećeg broja Srba ikada stradalih u istoriji: „Ubijali su sa sloganom da Srbi nisu ljudi. Kasnie su ubijali i Jevreje i Rome. Jasenovac je najstrašniji logor smrti koji je porodila NDH. Samo su ovde organizovani i logori za decu. Ubijali su i klali jer je to bila politika hrvatske države. Od tada je broj Srba desetkovan. Danas se pitam kako bi se sve završilo i da su oni pobedili? Da li bi neko od njih imao grižu savesti. Danas je to pitanje o griži saveti i ključno pitanje za bezbednost Evrope i Balkana. Na njega treba da odgovori Evropa, ne zato što je na to tera neko iz Srbije, već zbog istine. Poslednji je čas da se oni postavi o NDH.

Vučić kaže da ne smemo pristati na igru brojkama i nagađenje da li je ubijeno ovoliko ili onoliko ljudi. Politika NDH bila je istrebljenje Srba. Danas je u Hrvatskoj Srba deset puta manje nego na početku Nezavisne države Hrvatske. I sami rukovodioci NDH hvalili su se podatkom da su ubili 500 hiljada Srba. Samo za četiri meseca krvavi bilans im je bio između dvadeset i trideset hiljada ljudi. Jasenovac je proizvodio smrt pune četiri godine. Ali ubijalo se svugde po Nezavisnoj državi. U zverstvima su se takmičili zlikovci među kojima je bilo i katoličkih sveštenika. U selu Šipražje 7. februara 1942. u osnovnoj školi ubice su otsekle glave šezdesetoro dece. Terajući ljude u katoličanstvo upotrebljavali su floskulu da u toj zemlji ne može da živi niko drugi nego Hrvati. Govorili su da nije greotsa ubiti malo dete ako je pravoslavno. Bila je to poilitika zvanične države.

Aleksandar Vučić potsetio je da i u današnjoj Hrvatskoj postoji ulica Mile Budaka jednog od krvavih ubica iz tog vremena.
„NDH je nastala na rešavanju srpskog pitanja i danas se nastavlja ta ideologija. Više od 200 hiljada Srba ubijeno je ponovo šezdeset godina posle genocida u NDH. Danas je tek svaki deseti Srbin ostao u Hrvatskoj. I ja sam dete izbeglica kojima je porodica stradala u Jasenovcu. Danas mi je kao premijeru cilj da ovu državu držim daleko od pakla. Problem Jasenovca je problem Hrvatske. Sa Hrvatskom hoćemo mir, ali ne želimio da zaboravimo šta se dogodilo. Mi imamo Srbiju i želimoi da živimo mirno“.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su Srbi žrtvovali svoju slobodu sa jugoslovensku ideju:

To jer bila ideja drugih naroda koji su posle dobili svoje države. Tek što su izašli iz Prvog svetskog rata Srbi su nespremni ušli u Drugi svetski rat boreći se za Jugoslaviju, a ne za Srbiju. Trebalo je da odustanu od jugoslovenske zajednice. Tako je i sada sa BIH-om. Tamo bi Srbi bili poniženi. Zato je priča o Republici Srpskoj, priča o slobodi.