Vučić posetio aerodrom Batajnica: Moramo da se takmičimo sa onima koji imaju više novaca

Vučić posetio aerodrom Batajnica: Moramo da se takmičimo sa onima koji imaju više novaca

06/04/2016 Off By

U ovom trenutku ne stojimo tako loše što se tiče policijske zaštite neba. Nadam se da ćemo moći da modernizujemo kontrolu leta, ali to zavisi od stanja u budžetu.Ne može kontrola leta da troši novac kako ona hoće..- O računa na Devičanskim ostrvima je bio konkretan: “Verujem da će srpski poreznici proveriti svaki slučaj i videti da li je država na bilo koji način oštećena.Nije to baš sve tako jasno i jednostavno. Ali, mi smo zainteresovani da Uprava prihoda i poreska policija sve proveri i da sve bude čisto. Nikome ne sme da se dozvoli da utaji porez sopstvenoj državi”


Ranka Čičak


PREDSEDNIK Vlade, Aleksandar Vučić, ministar odbrane, Zoran Đorđević i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, Jovica Draganić, obišli su danas aerodrom Batajnica i novi hangar za potrebe RV i PVO.Tom prilikom promovisano je i novo, moderno naoružanje proizvedeno u Srbiji. Novi hangar podignut je na mestu onog koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine. U njemu će se držati avoni tipa Lasta i helikopteri MI -17 i Gazela.


Premijeru i novinarima dati su podaci o našem oružju i avionima. Rečeno je da remont aviona Mig 21 možemo da radimo sopstvenim snagama.Trenutno se završava poslednji avion MIG 21 dvosed, koji će ovih dana na probni let. Prikazani su najmoderniji radari za kontrolu vazdušnog prostora, raketni sistemi i ceo sistem potreban za kontrolu vazdušnog prostora Balkana.

Premijer Vučić je zadovoljan onim što je video:

-Moramo da se takmičimo sa svetom i onima koji imaju više novca, a da ne zaostajemo u sposobnostima naše armije. Dans se u našem tehničko opitnom centru dovršava 12 od ukuno 14 Lasta.Sve će biti gotovo za nekoliko meseci. Radili smo i na različitim raketnim sistemima, na takozvanim vođenim raketama.Imajući u vidu šta se sve u regionu zbiva i kako se pojedine zemlje naoružavaju, moramo da nađemo rešenje za to. Uspeli smo da nađemo rešenje gde možemo mi njih da vidimo mnogo dalje i da gađamo na većoj udaljenosti od one koju oni moraju da imaju za gađanje naših ciljeva. Neki naši osmatrački centri koštaju čak 70 puta manje od onoga što su nam nudile neke strane armije. Modernizovali smo opremanje Orla i to nas košta 4 puta manje od onoga što su nam tražili. U toku je prijem 2 ruska helikoptera koje smo kupili. Reč je o Mi 17 helikopterima. Naši oficiri ih upravo u Rusiji primaju. Početkom juna biti će već u Srbiji.

Premijeru se dopao novi hangar. Kaže da je ponosan na našu vojsku, na naše fabrike naoružanja:

-Videli ste koliko se toga može u Srbiji uraditi sa mnogo manje novca nego u drugim zemljama.

Jedna novinarka predložila da se nađe ekonomska računica u obnovi kontrole leta.

Rekao je da se tu ne može naći ekonomska računica:

-Ali mi u ovom trenutku ne stojimo tako loše što se tiče policijske zaštite neba. Nadam se da ćemo moći da modernizujemo kontrolu leta, ali to zavisi od stanja u budžetu.Ne može kontrola leta da troši novac kako ona hoće. Ako uštedimo novac, namera nam je da unapredimo i taj deo lovačke avijacije da bi sutra imamli čistu situaciju u policijskom delovanju na nebu. Mi danas i po tom pitanju stojimo nešto bolje. Da smo imali ovako moderne radarske sisteme, kakvi su sada ovde, u vreme NATO agresije, nama general Veličković ne bi poginuo. On je mogao tada da vidi na 7 kilometara. Dalje ne. Uključio je radarski sistem kao pravi borac i oni su ga pogodili raketom.Mi sada možemo daleko bolje da vidimo, a neprijatelj ne može da vidi naš radar. Tada, na žalost, nismo imali ni znanja ni mogućnosti kao danas. Polako, ali sigurno jačamo naše ratno vazduhoplovstvo i protivavionsku odbranu.

O PRODAJI smederevske Železare premijer nije želeo mnogo da govori:

– Ja ću da sačekam i kao što sam rekao, sve vas vodim na ručak kada potpišemo taj ugovor. Pitala sam da li je to danas, a odgovorio je – nije:

– Nadam se da će to biti za koji dan. Biću tada veoma srećan. Ali mislim da smo najveći deo tog posla završili. Njihova ponuda je za nas veoma povoljna. Prihvatamo je. Nadam se da neće biti nekih nepredviđenih događaja.

Na pitanje da li je za taj posao potrebno odobrenje Brisela, kaže da Brisel ne daje to odobrenje unapred:

– Oni traže da država ne subvencioniše železare zato što imaju problema sa zapadnim železarama zbog niske cene čelika.Neke zemlje su ta pravila već prekršile. Neke su dale subvencije i 760 miliona evra, kao što je to uradila jedna mediteranska zemlja. Mi očekujemo podršku Brisela.Ukoliko to bude uredu i posao oko Železare završimo, onda je sve za Srbiju neuporedivo lakše. Sve je drugačije. Odmah raste naš BDP sa plus 1,75, na mnogo više, a dogodine već i na 4 posto više. To bi nas približilo standardima života EU. Nama je potreban taj rast od preko 4 posto da brže idemo standardu razvijenijih zemalja EU.

Vučić kaže da su Kinezi zainteresovani za pravljenje posebnih let cevi, šavne cevi:

– Ako sve prođe dobro, to su investicije od 980 miliona dolara za dve godine. Šezdeset posto u prvoj, ostatak u drugoj godini.To je za nas san snova. Zato sam ovako radostan, pomalo i ushićen. Ali i dalje čekam taj potpis.

Vučić je potvrdio svoje sastanke u Mostaru sa Izetbegovićem, Čovićem i Ivanićem.To će biti odvojeni sastanci u 4 oka:

– Mislim da ću imati još susreta u Mostaru i tome se veoma radujem. Imamo o čemu da govorimo i da svi zajedno umirimo strasti i da nastavimo razgovor o miru u regionu.

Na pitanje hoće li Vlada podržati izbor Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN,odgovara :

– Ako bude bilo kakvih odluka, bićete na vreme informisani.

Međutim, o temi računa na Devičanskim ostrvima je konkretan:

– Verujem da će srpski poreznici proveriti svaki slučaj i videti da li je država na bilo koji način oštećena.Nije to baš sve tako jasno i jednostavno. Ali, mi smo zainteresovani da Uprava prihoda i poreska policija sve proveri i da sve bude čisto. Nikome ne sme da se dozvoli da utaji porez sopstvenoj državi.

Na pitanje TV N1 zašto se kasni s Ruskim humanitarim centrom u Nišu i kada će dogovor biti potpisan, kaže da bi bio razapet na krst da odgovori pozitivno, a isto tako razapet ako odgovori negativno: Kada bude odluka, bićete upoznati.

Novinarka je insistirala i citirala Tomislava Nikolića kako bi dogovor mogao biti ovog proleća, a on je odgovorio:

-Ja sam vam rekao šta ja imam da vam kažem.

S osmehom na licu, novinarka N1 se nije zbunila, već je nastavila pitanjem šta se juče dogodilo na mitingu u Pančevu i da li je istina da je Vučićevo obezbeđenje iznelo čoveka koji je rekao da je gladan?

Premijer je odgovorio da ne zna i da bi, ako je to zaista istina, već bio napadnut od redakcije N1 koja nastoji da ga prikaže kao lošeg čoveka.

Na to je novinarka pitala zašto joj etiketira redakciju, a on se najljubaznije nekoliko puta izvinio. ♦