Sećanje na 6. april dan kada su  Nemci bombardovali Beograd i srušili Narodnu biblioteku

Sećanje na 6. april dan kada su Nemci bombardovali Beograd i srušili Narodnu biblioteku

06/04/2016 Off By

 

Sećanje na 6. april dan kada su  Nemci bombardovali Beograd i srušili Narodnu biblioteku  Ministar kulture Ivan Tasovac na Kosančićevom vencu,  citirao je Vinstona Čerčila: „Ako je Martovskim prevratom 1941. Jugoslavija pronašla svoju dušu, razaranjem Narodne biblioteke nacistička mašinerija pokušala je da tu dušu iskoreni, unakazi i progna u nepovrat“


Ranka Čičak


 

DANAS 6.aprila 2016. godine bilo je tužno malo Beograđana na ruševinama Narodne biblioteke Srbije, na Kosančićevom vencu, koja je stradala  6. aprila 1941. godine.

Nekoliko diplomatskih predstavnika, upravnik Narodne biblioteke Laslo Blašković, književnik Mihajlo Pantić, Slobodan Zubanović, pesnik i još tridesetak građana koji su došli da polože svoje poklon -knjige na temelje srušene biblioteke.

Ministar kulture Ivan Tasovac  citirao je Vinstona Čerčila: „Ako je Martovskim prevratom 1941. Jugoslavija pronašla svoju dušu, razaranjem Narodne biblioteke nacistička mašinerija pokušala je da tu dušu iskoreni, unakazi i progna u nepovrat“. Tasovac je potsetio da se operacija kojom je započeto bombardovanje Beograda, zvala „Strašni sud“:

– Danas kada Evropa preživljava najdublju krizu i kada u mnogium zemljama ponovo jača ekstremna desnica i preti tekovinama civilizacije i kulturi različitosti i tolerancije, biblioteke su važnije nego ikada. One nisu samo mesta izučavanja prošlosti, već i mesta razumevanja sadašnjosti i planiranja budućnosti. One su laborotorije znanja. Zato je važno da se na ovom mestu zapitamo šta i koliko činimo za knjigu i za biblioteke? U protekle tri godine Ministarstvo kulture i informisanja uložilo je oko 2,3 milijarde dinara u književnost, prevodilaštvo, izdavaštvo. Međunarodno predstavljanje srpske književnosti i bibliotečko – informacione delatnosti. To je za oko pola milijarde dinara više nego u periodu od 2010 do 2013. godine. Za otkup publikacija za biblioteke Minstarstvo je dalo 310 miliona dinara – četiri puta više nego u prethodne tri godine. Ukjupno 180 javnih biblioteka  snabdeveno je sa 590.000 primeraka novih izdanja, za dvesto hiljada primeraka više nego u prethodnom periodu – rekao je Tasovac i zakjljučio da je kniga i dalje živa u Srbiji:

– Šestog aprila 1941. godine gorele su knjige, ali ne i ideje. Biblioteka je sravnjena sa zemljom ali ne i institucija biblioteke kao čuvara kolektivnog pamčenja. Dok god budemo ulagali u knjige, ulagaćemo u sopstvenu budućost.