Otvoren novi hangar na aerodromu Batajnica

Otvoren novi hangar na aerodromu Batajnica

06/04/2016 Off By

Premijer je obišao hangar, koji se nalazi na prostoru bivšeg, srušenog hangara tokom bombardovanja 1999. godine, čija je izgradnja završena 30. decembra prošle godine, i koštala je 251 milion dinara


 

PREDSEDNIK Vlade Aleksandar Vučić, u pratnji ministra odbrane Zorana Đorđevića i zamenika načelnika Generalštaba VS general-potpukovnika Jovice Draganića, prisustvovao je danas na vojnom aerodromu Batajnica svečanom otvaranju novog hangara za potrebe RViPVO i prezentaciji modernizovanog naoružanja koje je proizvedeno u Srbiji.




Premijer je obišao hangar, koji se nalazi na prostoru bivšeg, srušenog hangara tokom bombardovanja 1999. godine, čija je izgradnja završena 30. decembra prošle godine, i koštala je 251 milion dinara.

– Danas smo mogli da vidimo način na koji radimo na unapređenju operativnih sposobnosti Vojske Srbije kako bi se sopstvenim znanjem i pameću takmičili sa svetom koji je daleko bogatiji od nas. Time pokazujemo da ne zaostajemo u funkcionalnim i operativnim sposobnostima naše vojske. U našem Tehničko opitnom centru se nalazi 12 od 14 aviona lasta i mislim da će u roku od nekoliko meseci biti u punoj upotrebi za osnovnu obuku naših pilota, istakao je premijer Vučić i dodao “da smo mnogo radili na modernizaciji raketnih sistema prateći ono što se u regionu dešava, gde se pojedine zemlje naoružavaju, dobijaju helikoptere, koji potencijalno mogu da uništavaju naše ciljeve, pa moramo da tražimo rešenja na način da možemo da dejstvujemo na mnogo većoj udaljenostiod njih”.

“Pojedini osmatrački i komandni centri kojim raspolažemo koštaju i 70 puta manje od ponuda nekih stranih armija. Mi smo modernizovali i potpuno opremili jednog orla i to nas je koštalo četiri puta manje od ponuda koje smo dobijali sa zapada, rekao je premijer i potvrdio da je u toku prijem dva helikoptera Mi17 koje smo već platili.

Prema njegovim rečima trenutno su naši oficiri u Rusiji, dok će vazduhoplovi biti u Srbiji početkom juna, pa će uz unapređenje transportnog dela našeg vazduhoplovstva taj vid naše vojske biti značajno unapređen.

Premijer je ukazao i na modernizaciju opreme i istakao da se radi o naoružanju koje je proizvod “našeg znanja i pameti”.

“Modernizovali smo i višecevne raketne bacače raketa. Imali ste prilike da vidite i rakete sa vođenom glavom dometa 50 kilometara, kao i druga sredstva veoma važna za našu vojsku čijom modernizacijom pokazujemo znanje, snagu i pamet. Imamo odlične stručnjake koji za svoju zemlju mogu da urade veoma mnogo sa značajno manje novca nego što je slučaj na svetskom tržištu”, naglasio je predsednik Vlade i dodao da je “veoma značajno što je hangar završen i veoma je ponosan na vojsku”.♦