Narodno pozoriše: Ruku pod ruku – koncert beogradskog Kola i zagrebačkog Lada

Narodno pozoriše: Ruku pod ruku – koncert beogradskog Kola i zagrebačkog Lada

06/04/2016 Off By

 Nakon 27 godina ovo ce biti prvi zajednički koncert dva profesionalna ansambla koji neguju umetnost narodne igre, pesme i muzike. Ruku pod ruku je naziv zajedničkog koncerta u kome će učestvovati više od sto igrača – pevača i muzičara, koji će predstaviti bogato kulturno nasleđe Srbije i Hrvatske


Ansambl KOLO FOTO JELENA JANKOVIC 1(foto Jelena Janković)


 

U PETAK, 8. aprilâ u 20 časova u Narodnom pozorištu u Beogradu (Velika scena) Ansambl narodnih igara i pesama Srbije Kolo biće domaćin Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado.

Nakon 27 godina ovo će biti prvi zajednički koncert dva profesionalna ansambla koji neguju umetnost narodne igre, pesme i muzike. Ruku pod ruku je naziv zajedničkog koncerta u kome će učestvovati više od sto igrača – pevača i muzičara, koji će predstaviti bogato kulturno nasleđe Srbije i Hrvatske. Kolo i Lado će nakon beogradskog koncerta održati i koncert u Zagrebu 15. aprila u Hrvatskom narodnom kazalištu. Ovu obnovu odnosa podstakla je želja za ponovnom saradnjom i podsticajem među kulturalnih odnosa Hrvatske i Srbije koju je izrazilo rukovodstvo oba ansambla – Krešimir Dabo, direktor Ansambla Lado i Vladimir Dekić, direktor Ansambla Kolo.
„Izvrsnost, profesionalnost i najviši izvođački doseg izvedbene tradicijske kulture odlike su ova dva ansambla koji se aktiviranjem suradnje nakon toliko godina dodatno pozicioniraju kao ponajbolji ambasadori kulture svojih zemalja. U tom se svjetlu radujemo razmjeni iskustava i znanja, a osobito reakciji naše publike“, izjavio je Krešimir Dabo.
“Visoki umetnički standardi, bogatstvo repertoara, kao i pristup negovanju tradicije su nešto što nas je iznova spojilo posle toliko godina. Nesumnjivi kvalitet umetnika, kao i veoma zahtevan pristup koncertnoj prezentaciji umetnosti narodne igre, pesme i muzike nas inspiriše i obavezuje da publici u Beogradu i Zagrebu interpretiramo umetnička dela koja na nabolji način predstavljaju bogato kulturno nasleđe Hrvatske i Srbije. Smatram da je neobično važno da u budućnosti blisko sarađujemo, jer smo svesni da nas u vremenu opšte globalizacije upravo naša umetnost izdvaja.” izjavio je Vladimir Dekić.
Koncerte su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske♦