Srbi u “Dosijeu Panama”

Srbi u “Dosijeu Panama”

05/04/2016 Off By

 

 

KRIK NAVODI DA SU SA AFEROM “DOSJE PANAMA” POVEZANI BIZNISMENI VLADIMIR DELIĆ, IGOR SABO, ZORAN DRAKULIĆ, TE SLOBODAN ANĐIĆ, SRĐAN ŠAPER, MILAN POPOVIĆ, VOJIN LAZAREVIĆ, MIODRAG KOSTIĆ, PREDRAG LUČIĆ, LJILJANA MIŠKOVIĆ, FILIP CEPTER, PILOTI SLOBODAN STRIČEVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ I VLADIMIR BANJAC, DIZAJNERKA ROKSANDA ILINČIĆ, FUDBALER DARKO KOVAČEVIĆ, GRAĐEVINAC ZORAN FLORIĆ I DRUGI


 

MREŽA za istraživanje kriminala i korupcije iz Srbije (KRIK) otkrila je listu najpoznatijih državljana Srbije koji su povezani sa aferom “Dosje Panama”. KRIK navodi da su sa aferom “Dosje Panama” povezani biznismeni Vladimir Delić, Igor Sabo, Zoran Drakulić, te Slobodan Anđić, Srđan Šaper, Milan Popović, Vojin Lazarević, Miodrag Kostić, Predrag Lučić, Ljiljana Mišković, Filip Cepter, piloti Slobodan Stričević, Đorđe Jovanović i Vladimir Banjac, dizajnerka Roksanda Ilinčić, fudbaler Darko Kovačević, građevinac Zoran Florić i drugi.


 

Veliko curenje 11,5 miliona dokumenata iz panamske advokatske kompanije Mossack Fonseca otkriva kako svetski bogataši, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, skrivaju svoj novac.

Istraživanje “Dosje Panama” koje predvode Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara – ICIJ i nemački list Sueddeutsche Zeitung, u kojem su učestvovali istraživački novinari iz više od 100 svetskih medija, otkriva da su vlasnici ofšor kompanija, koje se često koriste za obavljanje tajnih poslovnih aranžmana i izbegavanje plaćanja poreza, istaknuti svetski političari, biznismeni, osobe iz kriminalnog milea, ali i javne ličnosti.

Kako javlja KRIK, porodični prijatelj i poslovni partner gradonačelnika Beograda Siniše Malog, biznismen Vladimir Delić, jedan je od onih koji se pojavljuju u bazi. Delić je 2009. godine napustio Srbiju, nakon što je državi vratio finansijski propalu fabriku vagona “Bratstvo” koju je privatizirao sa ocem Siniše Malog, Borislavom. Protiv Delića je u Srbiji vođena istraga pod sumnjom da je oštetio privatiziranu firmu, navodi KRIK.
Kontroverzni biznismen Igor Sabo koristio je usluge kompanije Mossack Fonseca za izgradnju mreže ofšor kompanija, navodi KRIK. Njegove kompanije navodno su korištene za izvlačenje novca iz privatizovanih preduzeća, optužen je za zloupotrebe u slučaju “Azotara”, a blisko je sarađivao i sa Zoranom Ćopićem koji je u Bosni osuđen za pranje kokainskog novca Darka Šarića. Sabo je osuđen zbog zloupotreba u privatizaciji kompanije Zvezda, navodi KRIK. Dokumenta objavljena u ICIJ bazi otkrivaju i nove detalje o značajnom slučaju iz devedesetih – iznošenju novca na Kipar. Tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević sa svojim saradnicima je, posredstvom ofšor kompanija, na Kipar izneo više od milijardu nemačkih maraka ukradenih od građana Srbije, navodi KRIK.

Novi podaci pokazuju da je biznismen Zoran Drakulić bio punomoćnik kompanije koja je kontrolisala firmu za koju se sumnja da je preko nje iznet deo novca iz Srbije. Vuk Hamović, poznati trgovac strujom, pojavljuje se kao Drakulićev poslovni partner. Slobodan Anđić, koji je prema pisanju medija kum bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, takođe se pojavljuje u bazi. Postao je u maju 2012. godine direktor ofšr kompanije Blue Earth Refineries Inc sa Britanskih Devičanskih ostrva. Tri meseca nakon toga, kompanija je promenila ime u Accelonic ltd. Srđan Šaper, jedan od važnijih igrača u oglašavanju u Srbiji i jedna od najmoćnijih osoba u medijima, koristio je ofšor kompanije da tri miliona evra, koje je zaradio prodajom prostora za oglašavanje, pošalje iz Srbije u ofšor destinacije – ostrva Niue, Samoa, Bahami. Šaper je vlasnik kompanije Mediapool u Srbiji, ali je paralelno osnovao i istoimenu ofšor firmu, na koju je slao novac. Ovaj novac zaradio je prodajući prostor za oglašavanje na najvećim nacionalnim televizijama – Radio televiziji Srbije i televiziji Pink.

Projekt “Dosje Panama” pokazuje da ruski novac i poslovi često u Srbiju dolaze skriveni iza kompanija registrovanih u poreskim rajevima. Baza otkriva četiri bogata Rusa koji na taj način posluju u Srbiji, a neki od njih se nalaze na listi lica kojima je zabranjeno da putuju i posluju u Evropskoj uniji. Ruski oligarh Igor Rotenberg je posredstvom offshore kompanije kupio akcije privatizovane građevinske firme PPT Inženjering, navodi KRIK. Iza mreže ofšor kompanija, poznati biznismen Milan Popović ušao je partnerstvo sa Konstantinom Malofejevim, ruskim tajkunom koji je blizak Vladimiru Putinu. Rotenbergov otac i Malofejev nalaze se na listi lica kojima je EU uvela sankcije. Otvaranje kompanija Baza otkriva da su mnogi drugi uticajni domaći biznismeni otvarali ofšor kompanije preko agencije Mossack Fonesca. Vojin Lazarević je posredstvom svoje kompanije Rudnap Group 2007. kupio ofšor firmu Giralia Resources Limited sa Sejšela. Svrha ove firme je nepoznata, navodi KRIK.

Jedan od vodećih biznismena koji se bavi poljoprivredom i bankarstvom, Miodrag Kostić, pojavljuje se u bazi kao biznismen u čije je ime izvršen transfer 368.000 evra sa računa ofšor kompanije Kelt Asset Management sa Paname na Venturer Management AG. Venturer Management AG posedovala je akcije u AIK banci, koju Kostić kontroliše. Predrag Lučić, vlasnik Lučić Investa i Panonke, još jedan je biznismen iz Srbije koji se pojavljuje u bazi dokumenata Dosje Panama. Osnivač je dvije kompanije – Bluering LTD i LP Line Investment 2005. i 2006. godine na Sejšelima. U bazi nema detalja o poslovanju ovih kompanija. Ljiljana Mišković, supruga poznatog biznismena Miroslava Miškovića kome se sudi za malverzacije sa putarskim preduzećima, dopisivala se 2014. godine sa agentima kompanije Mossack Fonseca kako bi joj otvorili kompaniju koja bi se bavila investicijama niskog rizika. Jedan od najbogatijih biznismena u Srbiji Filip Cepter, prema podacima iz baze ICIJ-a, sarađivao je sa sumnjivim advokatom i trgovcem naftom Alainom Biondom iz Švajcarske. Bionda je, prema izvještaju Ujedinjenih naroda, bio umešan u manipulacije u vezi sa naftom u Iraku. On je stupio u kontakt sa agentom Mossack Fonseca kako bi otvarao ofšor kompanije za Ceptera, ali je bio i direktor u Cepterovim firmama. Piloti Slobodan Stričević i Đorđe Jovanović, koji su povezani sa slučajem šverca cigareta u Crnoj Gori i Italiji, osnovali su 2009. godine ofšor kompaniju DSP Jet Co Limited na Sejšelima. Svrha kompanije nije poznata, navodi KRIK.

U bazi se pojavljuje još jedan pilot – Vladimir Banjac, bivši pilot nacionalne aviokompanije JAT, koji je zbog nekoliko uspešnih prinudnih sletanja u beogradskim medijima nazivan herojem. Banjac i njegov poslovni partner osnivači su kompanije Nanoinspekt u Beogradu koja je početkom 2014. dobila, u okviru konzorcija, tender kod Ministarstva energetike, koje je vodila Zorana Mihajlović, i postala jedina kompanija za markiranje goriva u Srbiji. Devet meseci kasnije, novembra 2014, Banjac je sa partnerom osnovao ofšor kompaniju Nanoinspekt Solutions Limited na Sejšelima. Baza ofšor kompanija pokazuje da je Železara Smederevo potpisala 2013. godine ugovor sa kompanijom sa Britanskih Devičanskih ostrva. Firma je, prema istraživanju novinara KRIK-a, u vlasništvu ukrajinskih državljana koji su bili pod istragom finansijske agencije Britanskih Devičanskih ostrva zbog sumnje na pranje novca. U Ukrajini se ova firma povezuje i sa ilegalnom trgovinom uglja. Svetski poznata dizajnerka poreklom iz Srbije Roksanda Ilinčić posedovala je ofšor kompaniju Greenland Property Limited na Britanskim Devičanskim ostrvima. Ova firma u Srbiji je vlasnik kompanije MP Invest, koja se bavi prodajom kompjutera javnim preduzećima i državnim agencijama. Fudbaler Darko Kovačević zvanično je zarađivao od španskog kluba Real Sociedad gotovo 2.000 dolara mesečno tokom sezone 2006/7. Dokumenta kompanije Mossack Fonseca, međutim, pokazuju da je ovaj klub Kovačeviću isplatio približno 1,4 miliona dolara te godine i to posredstvom holandske kompanije. Na ovaj način, fudbalski klub i Kovačević izbegli su da plate pun porez u Španiji, javlja KRIK.

Zoran Florić, poznati građevinski inženjer osnovao je 2010. ofšor kompaniju sa Britanskih Devičanskih ostrva– B&R Expert Company LTD. Pri osnivanju firme posredovala je advokatska kancelarija iz Budimpešte, navodi se u dokumentaciji. ♦