Šesnaestog aprila otvara se Trinaesto međunarodno bijenale umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu

Šesnaestog aprila otvara se Trinaesto međunarodno bijenale umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu

05/04/2016 Off By

NA OVOGODIŠNJI, TRINAESTI BIJENALE, U GORNJI MILANOVAC ĆE DOĆI UMETNICI IZ 40 ZEMALJA, KOJI SU UČESTVOVALI SVOJIM RADOVIMA – IZ SRBIJE, ŠVAJCARSKE, KANADE, RUMUNIJE, JAPANA, MAKEDONIJE, BELGIJE, HRVATSKE,BUGARSKE, HOLANDIJE, FRANCUSKE, KINE, SLOVENIJE, VELIKE BRITANIJE, FINSKE, ŠVEDSKE, IZRAELA, DANSKE, KOREJE, ITALIJE, NEMAČKE, UKRAJINE, AUSTRIJE, LITVANIJE, GRČKE, ARGENTIBNE, AUSTRALIJE, ČEŠKE, MEKSIKA, PORTUGALIJE, POLJSKE, TURSKE, INDIJE, SLOVAČKE, BELORUSIJE, JUŽNOAFRIČKE REPUBLIKE, LETONIJE, CRNE GORE, BOSNE I HERCEGOVINE I UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA


 

Ranka Čičak


 

GRAN pri ovogodišnjeg Trinaestog međunarodnog bijenala umetnosti minijature pripao je Vladanu Martinoviću iz Srbije za skulpturu Bela kocka21 Crna kocka 14. Prve nagrade za slikatstva, grafiku, skulpturu, crtež, primenjenu umetnost, fotografiju i intermediju, dobili su Fred Maes – Belgija, Zoran Grmaš – Srbija, Zoran Vranešević – Srbija, Sačiko Nakazava – Japan, Igor Kovalević – Ukrajina, Lihi Talmor – Izrael i Milena Lazarević iz Srbije.


Specijalnu nagradu za slikarstvo dodelila je Vinarija Aleksandrović Klaudiji Marušić iz Italije, a preduzeće Maksima Dušanu Đokiću iz Srbije. Nagradu Mramor Hotavlje grupe za skulpturu u kamenu dobio je Slobodan Savić iz Srbije, a nagradu Rudnika za skulpturu u metalu, Bogdan Nikoov iz Bugarske.

Nagrade će se uručiti šesnaestog aprila, na otvaranju Trinaestog međunarodnog bijenala umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu.

NA konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije , rečeno je danas da su organizatori ovog tradicionalnog bijenala do sada predstavili svetskoj javnosti 10.963 umetničkih dela potpisanih od 7.531 autora iz 40 zemalja sveta. Na prethodnih 12 bijenala dodeljeno je više od 200 prestižnih priznanja. Svi nagrađeni radovi, od pete izložbe na ovamo, smešteni su u zbirku Bijenala.Ova zbirka spada među viđenije u svetu i ima 1.300 eksponata.

Na ovogodišnji, Trinaesti bijenale, u Gornji Milanovac će doći umetnici iz 40 zemalja, koji su učestvovali svojim radovima – iz Srbije, Švajcarske, Kanade, Rumunije, Japana, Makedonije, Belgije, Hrvatske,Bugarske, Holandije, Francuske, Kine, Slovenije, Velike Britanije, Finske, Švedske, Izraela, Danske, Koreje, Italije, Nemačke, Ukrajine, Austrije, Litvanije, Grčke, Argentibne, Australije, Češke, Meksika, Portugalije, Poljske, Turske, Indije, Slovačke, Belorusije, Južnoafričke Republike, Letonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Za ovogodišnju izložbenu selekciju izabrano je 1.019 radova 690 autora. Radove je ocenio međunarodni žiri – Nikola Kusovac, likovni kritičar iz Beograda, Dragan Radenović, vajar iz Beograda,likovni kritičar Stefan Stefanov i Ileana Pintilije iz Bugarske i Rumunije i Sonja Briski Uzelac iz Rijeke.

Na ovom velikom skupu umetnika celog sveta se očekuje hiljadu posetilaca.

Zanimljivo je da je ovaj Bijenale nastao 1989 godine, po uzoru na jednu sličnu manifestaciju u Torontu, a na inicijativu milanovačkih umetnika Milana Miletića i Nebojše Savovića Nesa. Već od trećeg, Bijenale je postalo međunarodno i naglo počelo skretati pažnju umetnika celog sveta. kraj