Recepti: Hačapuri gruzijski hleb

Recepti: Hačapuri gruzijski hleb

02/04/2016 Off By

Izbor MARIJA RADOVIĆ


 

Hačapuri je tradicionalni gruzijski hleb, punjen sirom koje se uglavnom služi za doručak.

 

Potrebno:

Za testo

700g belog brašna
2 jaja
500 g jogurta
50 g omekšalog maslaca
kašičica soli
2 kašičice sode bikarbone
praška za pecivo

Za nadev:

200 g rikota sira
200 g feta sira
200 g mocarela sira
jaje

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 220C. U jednoj posudi izmešajte brašno sa solju i sodom bikarbonom, dok u drugoj posudi izmešajte jaja, jogurt i omekšali puter. U tekuću smesu malo po malo dodajte brašno dok ne dobijete glatko i mekano testo. Ako je testo previše mekano, slobodno dodajte još malo brašna.

Testo stavite u posudu pokrijte krpom i ostavite da odmara dvadesetak minuta.

Za nadev izmešajte sireve sa jajetom da dobijete jednoličnu smesu, a zatim krenite na oblikovanje hačapurija.

Podelite testo na dva dela, jedan razvaljajte na radnoj površini, a preko njega stavite nadev, s tim da ostavite prazne rubove testa. Krajeve testa premažite vodom ili jajetom, pa odozgo stavite drugu polovinu testa koju ste takođe razvaljali.

Viljuškom pritiskajte celu dužinu ruba da nadev ne bi iscurio za vreme pečenja. Pecite u rerni dok heb ne poprimi zlaćanu boju. Na isti ovaj način možete praviti i hlepčiće koje ćete peći na dobro zagrejanom suvom tiganju.♦


POVEZANE VESTI:


gnezda-od-ja2221Recepti: Gnezda od jaja

30/03/2016 by BalkanekspresRB

Potrebno: 200 g šampinjona 8 jaja suvo belo vino maslinovo ulje Za majonez: 1 jaje i 1 žumance senf, limun, maslinovo ulje Priprema: Da biste napravili majonez, razbi..

 


 

Supa-sa-knedlama22222Recepti: Supa s knedlama

27/03/2016 by BalkanekspresRB

Potrebno: 1 pile (oko 2 kg) 150 g (šargarepe, peršuna, celera) list peršuna list celera 2 kašike vegete Za griz-knedle: 2 jaja 100 g griza 1 kašičica vegete 1 ka…

 

 

 


 

SUNKA-PECENA-3222Recepti: šunka pečena u testu za hleb

20/03/2016 by BalkanekspresRB

Potrebno (za 6 ooba): 500 g glatkog brašna 1 sveži kvasac (40 g) 1 kašika šećera so 2 kašike ulja oko 250 ml vode 1 dimljena šunka bez kosti (oko 1 kg)