Vlada RS-a: Presuda Karadžiću ne doprinosi pomirenju i jačanju poverenja  Vlada RS

Vlada RS-a: Presuda Karadžiću ne doprinosi pomirenju i jačanju poverenja Vlada RS

25/03/2016 Off By

VLADA RS-A NAJAVLJUJE I DA ĆE, U GRANICAMA SVOJIH USTAVNIH I ZAKONSKIH OVLAŠTENJA I MOGUĆNOSTI, PRUŽITI SVU NEOPHODNU POMOĆ TIMU ODBRANE KARADŽIĆA U PROCESU PRIPREME I REALIZACIJE ŽALBENOG POSTUPKA


 

Info: AGENCIJE

 

VLADA Republike Srpske (RS) konstatovala je danas da je prvostepena presuda Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu protiv bivšeg predsednika RS-a Radovana Karadžića “primarno politički utemeljena i motivisana, i da, kao takva, ne doprinosi pomirenju i jačanju poverenja između naroda i građana na prostoru bivše Jugoslavije“.


 

Ističe da prvostepena presuda Karadžiću predstavlja presudu protiv pojedinca, a ne kolektiviteta, i odbacuje bilo kakvu mogućnost zloupotrebe te presude u smislu osporavanja ili dovođenja u pitanje RS i njenih institucija, navodi se u saopštenju  nakon vanredne sednice.
Nakon što je na sednici razmatrana usmena informacija o prvostepenoj presudi Karadžiću, Vlada RS-a je pozvala sve političke aktere u BiH da svojim izjavama i postupcima, kako se navodi, ne doprinose daljoj politizaciji te prvostepene presude i daljem produbljenju nepovjerenja između naroda i građana u BiH.

Vlada RS-a je takođe pozvala i građane RS-a na, kako stoji u saopćenju, dostajanstvo, i da se suzdrže od bilo kakvih aktivnosti kojima bi bili narušeni javni red i mir u RS-u.

Još jednom je potvrdila stav da sve osobe, bez obzira na nacionalnu pripadnost, za koje postoji osnovana sumnja da su na bilo koji način učestvovale u izvršenju bilo kojeg krivičnog dela, a posebno krivičnog dela ratnog zločina tokom  rata na prostoru bivše Jugoslavije, treba biti da budu procesuirane u nadležnim domaćim ili međunarodnim pravosudnim organima.

Vlada RS-a najavljuje i da će, u granicama svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja i mogućnosti, pružiti svu neophodnu pomoć timu odbrane Karadžića u procesu pripreme i realizacije žalbenog postupka. Obavezala je i Centar RS-a za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da u punom kapacitetu sarađuje s timom odbrane na prikupljanju i obradi činjenica koje će biti korištene u žalbenom postupku.♦