Brisel posle terorističkog napada: poginuli državljani osam zemalja

Brisel posle terorističkog napada: poginuli državljani osam zemalja

25/03/2016 Off By

PORTPAROL  POLICIJE JUČE JE UPOZORIO DA ĆE IDENTIFIKACIJA POTRAJATI JER NE POSTOJI POPIS OSOBA KOJE SU BILE U METROU, KAO ŠTO POSTOJE POPISI PUTNIKA U VAZDUŠNOM PROMETU


Info: AGENCIJE

 

TRI dana posle napada u Briselu, danas su vlasti zemalja stradalih potvrdile da su poginuli državljani osam zemalja, među kojima su Holanđani, jedan Kinez i jedan Francuz.


 

Prema Holandskom ministarstvu spoljnih poslova tri identifikovane  holandske  žrtve su brat i sestra koji žive u Sjedinjenim Državama i jedna žena iz Deventera iz Holandije.
Britansko ministarstvo spoljnih poslova je u petak potvrdilo da je poginuo jedan informatičar koji je živeo u Belgiji i koji se posle napada smatrao nestalim.
U Parizu Ministarstvo spoljnih poslova je objavilo  da je u napadima ubijen jedan francuski državljanin.
I jedan Kinez je među poginulima u tim napadima, potvrdila  je kineska ambasada u Belgiji, bez dodatnih pojedinosti.
Američki državni sekretar Jon Keri i belgijski premijer Šarl Mišel su potvrdili da među stradalima ima Amerikanaca, ali nisu precizirali njihov broj.
Ovi  danas objavljeni podaci o stradalima se nadovezuju na već do sada identifikovane, a to su jedna Peruanka stradala na aerodromu, jedna Marokanka na stanici metroa i dvojica Belgijanaca.
Portparol  policije juče je upozorio da će identifikacija potrajati jer ne postoji popis osoba koje su bile u metrou, kao što postoje popisi putnika u vazdušnom prometu.
Tridesetak stručnjaka za identifikaciju tela rade u teškim okolnostima jer su eksplozije bile izrazito snažne i ljudski ostaci su raspršeni.
Radi se o pripadnicima velikog broja država pa je tim teže da se prikupe podatci.
Kao i nakon napada u Parizu u novembru, na društvenim mrežama Tviter i Fejzbuk su upućeni brojni pozivi svedocima gde je otvorena stranica “Potraga Bruxelles”.
Belgijska vlada je otvorila hitni broj 1771 radi prikupljanja podataka o toj katastrofi.