Saopštenje Vlade: Nedozvoljeno je da se zbog zločina pojedinaca krivica svaljuje na pojedine narode

Saopštenje Vlade: Nedozvoljeno je da se zbog zločina pojedinaca krivica svaljuje na pojedine narode

25/03/2016 Off By

 

JASNO OPOMINJEMO DA OVA PRESUDA NE MOŽE DA BUDE UPOTREBLJENA ZA UGROŽAVANJE SLOBODE I OPSTANKA NAŠEG NARODA U RS. JASNO JE DA SRPSKI NAROD, GDE GOD ŽIVEO, ZBOG OVE PRESUDE NIJE NI MANJE VREDAN, NI MANJE SLOBODARSKI, NITI ĆE  IMATI MANJE PRAVA DA ŽIVI RAVNOPRAVAN I UVAŽEN U  DEMOKRATSKOM DRUŠTVU, VODEĆI POLITIKU MIRA I RAZUMEVANJA, IZNEO JE MINISTAR PRAVDE NIKOLA SELAKOVIĆ STAV VLADE


 

Info: RANKA ČIČAK

 

ODMAH posle sastanka s Patrijarhom, premijer Vučić održao je sednicu Vlade na istu temu presuda Radovanu Karadžiću.


 

 Posle sednice, ministar pravde, Nikola Selaković, pročitao je novinarima saopštenje Vlade. Rekao je da Vlada  žali zbog sukoba na prostoru Balkana. Zločini su pravljeni na svakoj strani. Osuđuje zločine koje su napravili Srbi, a i one koji su napravljeni nad Srbima. Svaki zločin i svaki pojedinac koji ga je  napravio, treba da bude kažnjen. Nedozvoljeno je da se zbog zločina pojedinaca krivica svaljuje na pojedine narode. Politika Vlade Srbije je politika pomirenja. Srbija ima obaveze prema Haškom tribunalu i  te svoje odluke ne menja.
Ali, komentarisanje  presuda je loš običaj i u tome Srbija ne želi da učestvuje. Ipak, oni koji su tvorci politike zločina prema Srbima nisu kažnjeni. Politika  Srbije je briga o Republici srpskoj. To je i njena obaveza iz Dejtonskog sporazuma. Tim je sporazumom Srbija priznala BiH kao državu, ali i pravo Srbima na svoj entitet.
Selaković je rekao stav Vlade da  neće dozvoliti nikome upiranje prstom na  Srbiju i Republiku srpsku zbog prvostepene presude protiv bivšeg predsednika RS:
Jasno opominjemo da ova presuda ne može da bude upotrebljena za ugrožavanje slobode i opstanka našeg naroda u RS. Jasno je da srpski narod, gde god živeo, zbog ove presude nije ni manje vredan, ni manje slobodarski, niti će imati manje prava da živi ravnopravan i uvažen u  demokratskom društvu, vodeći politiku mira i razumevanja. Vlada Srbije je ponosna što je naš narod umeo da prepozna i tuđe  žrtve i da im se dostojanstveno pokloni. Ali žalimo što tako nešto niko u regionu nije mogao da učini kada su u pitanju  srpske žrtve. Mi smo miroljubiv narod i želimo da gledamo u budućnost. Šta se dogodilo u prošlosti –  pripada prošlosti.  Ništa dobro neće nastati ni za Srbiju , ni za bilo koju drugu državu u regionu, ukoliko vreme i energiju budemo trošili na pokušaje da utvrdimo ko je u prošlosti bio u pravu, a ko ne. Uprkos svim izazovima, žaljenju i razočaranju, ozbiljna  i odgovorna Srbija ostaje posvećena politici života, stabilnosti i mira. Samo takva politika može i mora da bude naša najsnažnija karta za budućnost. Budućnost u kojoj sa svojim susedima delimo mnogo više zajedničkog. Podižemo svoje ekonomije, ulažemo u naše ljude, razvijamo naše državei čitav region. Od  želje i napora da gradimo takvu budućnost nećemo odustati. Nikome nećemo pružiti priliku da našem narodu negira pravo na takvu budućnost.♦