Izbori 2016:„Patkica – ne Beogradu na vodi“- kukavičko jaje SNS

Izbori 2016:„Patkica – ne Beogradu na vodi“- kukavičko jaje SNS

21/03/2016 Off By

PROŠLE NEDELJE, U OPŠTINI VRAČAR I OPŠTINI STARI GRAD, GRUPE OD PO DESETAK GRAĐANA PODNELE SU IZBORNE LISTE ZA PREDSTOJEĆE LOKALNE IZBORE ZAKAZANE ZA 24. APRIL, POD NAZIVOM „PATKICA – NE BEOGRADU NA VODI“. IAKO OVE OSOBE NI NA JEDAN NAČIN NISU POVEZANE SA INICIJATIVOM NE DA(VI)MO BEOGRAD, ZA POTREBE PRIJAVE KORISTILE SU I NAŠE SIMBOLE, REČENO JE NA DANAŠNJOJ KONFERENCIJI ZA MEDIJE


 

Info: RADOMIR LAZOVIĆ

NA današnjoj konferenciji za medije Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd predstavila je dokaze da su osobe bliske Srpskoj naprednoj stranci sprovele akciju manipulacije izbornim listama, sa ciljem dovođenja građana u zabludu i sprečavanja argumentovane kritike projekta “Beograda na vodi”.


 

Prošle nedelje, u opštini Vračar i opštini Stari grad, grupe od po desetak građana podnele su izborne liste za predstojeće lokalne izbore zakazane za 24. april, pod nazivom „Patkica – ne Beogradu na vodi“. Iako ove osobe ni na jedan način nisu povezane sa Inicijativom Ne da(vi)mo Beograd, za potrebe prijave koristile su i naše simbole. ukradeno

Pretragom javno dostupnih podataka, jasno je utvrđeno da je reč o ljudima koji su povezani sa Srpskom naprednom strankom: bili su na izbornim listama te stranke pre 4 godine, aktivno učestvuju u uličnim akcijama SNS, redovno posećuju događaje koje stranka organizuje i članovi su stranačkih Fejsbuk grupa. Nakon što smo izašli u javnost s ovim informacijama, većina ljudi koji učestvuju u ovoj akciji je ukinula ili ograničila pristup profilima na društvenim mrežama.

Ovoj mahinaciji sa izbornim listama prethodilo je istraživanje javnog mnjenja u kome je jedno od pitanja bilo i da li biste glasali za listu „Patkica – protiv Beograda na vodi“. Činjenica da su ove lažne liste prijavljene baš pod imenom koje je postavljeno kao pitanje u ovom istraživanju,

 

jasno ukazuju da je ovo dobro osmišljena i unapred planirana akcija. Informaciju o tome dobili smo od osoba koje su u tom istraživanju, po metodi slučajnog uzorka, i učestvovali.

Inicijativa najoštrije osuđuje ovu zloupotrebu svog kredibiliteta i boriće se da ona ne prođe bez posledica. Iako je mulju srpske stranačke politike poznata praksa pravljenja lista koje treba da unesu zabunu kod birača, ne znamo za slučaj u kome se za te potrebe parazitira na integritetu i radu onih koji ne žele da učestvuju u toj igri. Ipak, ništa ne treba da čudi u sredini u kojoj je vlast gotovo isključivo sredstvo pribavljanja materijalne koristi sebi i bližnjima nauštrub celokupnog društva, o čemu najbolje svedoči sam projekat Beograd na vodi.

Ovo kukavičije jaje pokazuje da u srpskoj političkoj imaginaciji, ne postoji nikakav predlog razvoja već isključivo borba za moć i funkcije. Na tom putu se gaze i osnovna načela demokratije i elementarne pristojnosti.

Zahtevamo od SNS-a da lažne liste u najskorijem roku povuče i izvini se građanima.

Zahtevamo i od nosilaca kampanje na ovim opštinama, prvenstveno od Gorana Vesića i Nikole Selakovića, da objasne kako je došlo do ovog skandala i ko je odgovoran za ove mahinacije.

Pozivamo sve ostale partije i udruženja da reaguju na ovaj slučaj.

Nadamo se da će se nadležni organi i institucije takođe pozabaviti ovim slučajem i da neće ćutati pošto je očigledno reč o smišljenoj obmani.

Na kraju, pitanje Beograda na vodi jeste ključno i zbog svoje uloge u njemu, od gradonačelnika Beograda, Siniše Malog, zahtevamo da podnese ostavku i raspiše izbore za gradsku skupštinu i dopusti građanima da daju svoj sud o ključnom pitanju kakvo je pitanje projekta “Beograd na vodi”.

Ova patka neće proći!♦