
Recepti: šunka pečena u testu za hleb
20/03/2016
Izbor: MARIJA RADOVIĆ
Potrebno (za 6 ooba):
500 g glatkog brašna
1 sveži kvasac (40 g)
1 kašika šećera
so
2 kašike ulja
oko 250 ml vode
1 dimljena šunka bez kosti (oko 1 kg)
Priprema:
Šunku operite u toploj vodi i osušite je. Ako je više slana, može da je umočite u hladnoj vodi nekoliko sati ili prethodno skuvajte je i ohladite.
Kvasac razmrvite i razmutite u malo tople vode, dodajte šećer i ostavite da se diže 5 minuta. Brašnu dodajte so, ulje, dignuti kvasac i, dodajući toplu vodu, zamesite glatko testo. Ostavite ga na toplom mestu da se diže oko 30 minuta. Zatim ga razvaljajte i na sredinu položite šunku.
Obložite šunku testom i dobro slepite rubove. Tako pripremljenu šunku stavite u namašćenu posudu za pečenje i pecite u rerni na 200°C oko 80 minuta.
Na pola pečenja prekrijte testo papirom za pečenje da previše ne potamni.
Šunku ostavite da se ohladi, a zatim je narežite, i to zajedno s hlebom. Poslužite pečenu šunku s hrenom, kuvanim jajima i uskršnim salatama.