Advokat očekuje da će Radovan Karadžić biti proglašen krivim

Advokat očekuje da će Radovan Karadžić biti proglašen krivim

20/03/2016 Off By

NADAMO SE NAJBOLJEM, PRIPREMAMO SE ZA NAJGORE – REKAOI JE ROBINSON, DODAJUĆI DA JE KARADŽIĆ OPTIMISTIČNIJI OD ADVOKATSKOG TIMA KOJI GA PREDSTAVLJA


 

Info: Gardian

PETER Robinson, advokat haškog optuženika Radovana Karadžića, izjavio je za britanski Gardian da očekuje da njegov branjenik bude proglašen krivim za ratne zločine, i da već planiraju žalbu na presudu koja će biti izrečena iduće nedelje u Haškom tribunalu (ICTY).


 

– Mislim da on nije imao fer suđenje, ali to ćemo i izneti u žalbi – rekao je Robinson, posle predavanja koje je održao studentima prava u Notingamu.

Navodi kako bi bio iznenađen da Tribunal Karadžića osudi za genocid koji su počinile snage pod njegovom komandom, uključujući i genocid nad 8.000 srebreničkih žrtava u julu 1995. godine.

– Nadamo se najboljem, pripremamo se za najgore – rekaoi je Robinson, dodajući da je Karadžić optimističniji od advokatskog tima koji ga predstavlja.

– On oseća kajanje za ljude koji su poginuli i patili dok je on bio predsednik. On oseća moralnu odgovornost, ali ne i pravnu – rekao je Robinson.

On je prokomentarisao i ranu fazu suđenja u kojoj je Karadžić branio sebe.

– Kada je počeo, nije bio dobar u tome. Ali, do kraja suđenja, Karadžić je postao prilično dobar advokat – mišljenja je Robinson.

– Ahilova peta međunarodne pravde je da postoje dvostruki standardi. Postoji jedan standard za male zemlje poput BiH, Ruande i Liberije i drugi standard za velike zemlje poput Velike Britanije, SAD i Rusije. To stvarno treba da se promeni – dodao je Karadžićev advokat.

Robinson je naveo kako nije imao moralnih dvoumica braneći Karadžića ili druge osobe optužene za ratni zločin.

– U ovakvim situacijama vi ste jednostavno njihov šampion. To i jeste vaša uloga u svemu tome. Vremenom postanete avisni radeći na velikim slučajevima poput ovih koji se tiču genocida – zaključio je Robinson.

Podsećamo, presuda Karadžiću bit će izrečena u četvrtak, 24. marta u 14 sati.♦