Kovačica: okrugli sto “Žensko preduzetništvo – potencijal za razvoj”

Kovačica: okrugli sto “Žensko preduzetništvo – potencijal za razvoj”

09/03/2016 Off By

KONSTATUJUĆI DA SE NALAZI NA TRIBINI NA KOJOJ BI TREBALO DA ČUJE PRIMEDBE U VEZI SA POSLOVNIM AMBIJENTOM U SRBIJI, PREMIJER JE PRIMETIO DA SE NIJEDNA OD UČESNICA NIJE ŽALILA, IAKO JE SIGURAN DA BI SVAKA OD NJIH IMALA MNOGO TOGA DA KAŽE


Info:AGENCIJE

DAME su tokom školovanja bile uspešnije, ali posle sve važne pozicije zauzimaju muškarci, rekao je u Kovačici na okruglom stolu “Žensko preduzetništvo – potencijal za razvoj” u premijer Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će Vlada uložiti milion evra za podršku ženskom preduzetništvu.

Vučić je rekao da je smena ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksizma pokazala želju da se društvo menja, ali da u praksi treba još mnogo toga da se uradi kako bi se stanje po pitanju ravnopravnosti polova popravilo.
Kao primer naveo je praksu u oblasti politike u Srbiji, gde je zakonom propisano da na izbornim listama mora da bude 30 odsto žena, ali, kako je primetio, to se ne bi poštovalo da nije zakonski propisano.
Svedok je podatak da je broj žena na čelu opštinskih i okružnih odbora politčkih stranaka od deset do 15 odsto.
Konstatujući da se nalazi na tribini na kojoj bi trebalo da čuje primedbe u vezi sa poslovnim ambijentom u Srbiji, premijer je primetio da se nijedna od učesnica nije žalila, iako je siguran da bi svaka od njih imala mnogo toga da kaže.
“Ovde ispred me je sačekalo oko 700-800 ljudi i kada se završilo samo je jedan muškarac došao da kuka, a žene nisu. I to pokazuje zašto će žene sve više da preuzimaju inicijativu i da imaju sve veći primat”, rekao je Vučić.
Mi smo naviknuti da plačemo i kukamo, i to nam je nacionalna osobina, rekao je premijer i zahvalio ženama što, kako je rekao, tako nešto ne rade.
Dodao je da kada žene učestvuju u poslovnoj utakmici, one podižu lestvicu, navodeći primer legendarnog ukrajinskog skakača s motkom Sergeja Bubku koji pritku podigne na šest metara i kada je ne preskoči, ostaje činjenica da je makar preskočio 5,80-5,90 metara.
Upitan šta država može da učini da promoviše i zaštiti mala preduzeća, Vučić je rekao da to nije jednostavno pitanje.
“Nama se postavlja pitanje šta možemo da uradimo i kako domaćoj proizvodnji i uslugama obezbedimo prednost, pa i u tenderskim procedurama, što nije moguće po zakonu, ali i o načinu reklamiranja”, rekao je Vučić i dodao da EU reaguje na svako kršenje evropskih normi.
Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je pitanje ženskog preduzetništva pitanje rodne ravnopravnosti, ali i ekonomsko pitanje, budući da taj vid preduzetništva treba da poboljša napredak privrede i bude generator novih radnih mesta.
Joksimovićeva je ukazala je da Vlada Srbije na mnogobrojne načine podstiče žensko preduzetništvo, a da je jedan od projekata i “Godina preduzetništva”.
Istakla je da je pitanje ženskog preduzetništva vrednosno pitanje, a da to znači da rodna ravnopravnost ne znači mnogo ako nemamo društvo jednakih šansi.
Pitanje ženskog preduzetništva, prema njenim rečima, jeste i ekonomsko pitanje, budući da taj vid preduzetništva treba da poboljša napredak privrede i bude generator novih radnih mesta.
Joksimovićeva je, međutim, ukazala na problem što je žensko preduzetništvo bazirano na mikro preduzećima, koja su lokalno orjentisana.
“Ja ne bih rekla da je to avantura, to je način da žena postane spremna da donosi sopstvene odluke, da bude nezavisno i socijalno osvešćena, a kada je to tako onda nije ni žrtva nasilja u porodici i u društvu, već aktivan član koji doprinosi i sebi i društvu”, rekla je Joksimovićeva, ukazujući da su ženama preduzetnicama dostupna i sredstva iz IPA fondova.♦