Selaković predao sedam „marica“ upravnicima zatvora

Selaković predao sedam „marica“ upravnicima zatvora

09/03/2016 Off By
Zadovoljan je stanjem u zatvorima: Nikola Selaković

MINISTAR PRAVDE NOVINARIMA JE REKAO DA SU NJEGOVO MINISTARSTVO I UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA U PROTEKLE ČETIRI GODINE PODIGLI STANDARD U SRPSKIM ZATVORIMA NA EVROPSKI NIVO


Info: RANKA ČIČAK

MINISTAR pravde Nikola Selaković i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović predali su danas ključeve sedam novih „Marica“ upravnicima zatvora iz Sremske Mitrovice, Niša, Požarevca, Valjeva, Kruševca, Novog Pazara i Beograda. Bila je to prilika da ministar i novinari obiđu renovirane blokove Okružnog zatvora i Specijalne bolnice.

Selaković je novinarima rekao da su njegovo Ministarstvo i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u protekle četiri godine podigli standard u srpskim zatvorima na evropski nivo:
-Okružni zatvor u Beogradu najveći je u ovom delu Evrope. Isto tako i Specijalna zatvorska bolnica. U prethodne dve ipo godine i ove godine uspećemo da renoviramo tačno pedeset posto, a što se renoviranja bolnice tiče čeka nas još 20 posto radova, Osamdeset posto bolnice več smo potpuno uredili i sada su to uslovi dostojni da u njima borave ljudska bića.
Selaković kaže da je novac iz budžeta manji, ali su isto tako renovirani zatvori u Nišu, Subotici, Valjevu. Norveška je donirala preko 3 miliona evra za maloletnički zatvor u Valjevu. Renoviran je i zatvor u Kruševcu, Odeljenje sa posebnim potrebama u Zabeli, zatvor u Sremskoj Mitrovici. Danas se na listi Saveta Evrope o ljudskim pravima naši zatvori nalaze na desetom mestu po pretrpanosti dok su oni 2012 godine bili najpretrpaniji u Evropi. Recimio 1. Januara 2012 u srpskim zatvorima se nalazilo 10.995 zatvorenika, a kapacitet je bio za oko 6.000 ljudi. Danas je smeštaj veći za 50 posto. U ovom trenutku 9.459 zatvorenika mogu da prime srpski zatvori a u njima se nalaze nešto manje ljudi. Planira se izgradnja novog Okružnog zatvora u Pančevu. Kamen temeljac postaviće se u narednih mesec dana. Zatvor će imati mesta za petsto ljudi. Do kraja godine počinje izgradnja i novog zatvora u Kragujevcu i novi paviljoni zatvora u Mitrovici i Leskovcu.


ILI CRNO ILI BELO

šešeljPRED Okružnim zatvorom u Beogrdu danas su novinari pitali ministra pravde Nikolu Selakovića hoće li se dati nekakav odgovor Tribunalu u slučaju Šešelj, hoće li on biti 31.marta na izricanju svoje presude. Selaković je rekao da srpsko pravosuđe redovno izveštava Tribunal o svim aktivnostim na koje ga on obaveže: – Ti su naši odgovori pod oznakom poverljivim i ja o njima ne mogu da govorim. Odgovorite vi sada meni da li mogu da postoje pitanja na koja nemate isključiv odgovor. Mi u Srbiji napravili smo situaciju u kojoj smo podeljeni na dve strane – hoće li Vojislav Šešelj biti izručen, a druga je – neće? Sve nam je ili crno ili belo. Ne postoji ništa između. To vam je kao ona priča ili si za Rusiju – ili za NATO. Čekajte pa ovo je Srbija i valjda je naš zadatak da prvo budemo za nju. Tako je i u ovoj situaciji. Šta će se dogoditi do 31. marta? Ja zaista o tome niti mogu niti znam da govorim. Radi se o slučaju koji je u rukama suda. Videćemo kako će se dalje postupati.


Sistem alternativnih sankcija je usavršen. Početkom prošle godine otvoreno je svih 25 povereničkih kancelarija za alternativne sankcije. U protekloj godini za 115 posto povećan je broj onih svoju kaznu ne služe u zatvoru. Srbija se bliži evropskom standardu da na jednog osuđenika koji je u zatvoru dolaze dva osuđenika na alternativnim sankcijama.
Ministar Selaković je rekao da su on i direktor Stevović na početku svojih mandata zatekli preko 900 miliona duga u blagajni Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Ovu godinu Uprava je započela bez dinara duga:
– To jer velikiu uspeh za nas. Kao što je vlada Aleksandra Vučića uspela da spasi republički budžet tako smo mi spasili zatvorski, rekao je ministar pravde Nikola Selaković.♦