Ove godine biće podignuta optužnica protiv Tačija

Ove godine biće podignuta optužnica protiv Tačija

08/03/2016 Off By

 

NOVOIZABRANI PREDSEDNIK KOSOVA HAŠIM TAČI IZRAZIO JE “PUNU PODRŠKU” ZA NOVI TRIBUNAL ZA RATNE ZLOČINE KOJI ĆE PROCESUIRATI PRIPADNIKE GERILSKE GRUPE KOJU JE ON NEKADA PREDVODIO


 

Info: AGENCIJE

DOK SE Hašim Tači priprema da preuzme svoju novu dužnost, rastu špekulacije da li će mu se suditi u novom sudu u Hagu za zločine koje su počinili visoki pripadnici OVK. Tači, čiji je nadimak tokom rata bio “Zmija”, je u više navrata negirao navode o ratnim zločinima i navode o trgovini ljudskim organima, rekavši za AFP pre nego što je izabran za predsednika da “ni u kom slučaju nije prekršeno međunarodno pravo”.

“Znam da su bitka na Kosovu i borbe OVK bile čiste i poštene. Niko ne može prepravljati istoriju”, rekao je, ističući punu saradnju Kosova sa Sudom koji je finansiran od EU.
“Ispunili smo sve zahteve i uslove, i zbog toga što nemamo šta da krijemo, u potpunosti podržavamo sve napore za pravdu”. Sedamnaest godina nakon rata, “Specijalni sud” će biti osnovan u skladu sa zakonom Kosova, ali će se nalaziti u Hagu kako bi se osigurala zaštita svedoka u vrlo osetljivim slučajevima. Bivši šef Specijalnog istražnog tima EU (SITF) je 2014. godine rekao da su njihovi nalazi vrlo konzistentni, a uključuju “uverljive dokaze” za podizanje optužnice protiv viskoih figura UČK – a za ratne zločine nad Srbima, Romima, drugih etničkih zajednica i protivnike iz redova albanske zajednice.
“Na osnovu toga, Tači bi trebao da bude među onima koji će biti optuženi do kraja ove godine”, rekao je jedan zapadni diplomata na Kosovu za AFP pod uslovom da ostane anoniman.
“Međutim, izgradnja jedno jakog slučaja protiv najviših političkih figura na Kosovu će zavisiti od toga ko će svedočiti protiv njih.”
Diplomata je rekao da dolazak Tačija na mesto šefa države će “povećati rizik u bilo kojoj tužbi”, ali je dodao da će novi predsednik “biti u stanju da učinii sve da skine ljagu, kako sa svog imena, tako i sa ugleda UČK – a”.
Novi glavni tužilac SIFT-a, David Švendiman, izjavio je prošle sedmice za BIRN da “nema amnestije” za nikoga koji je prekrišio međunarodno humanitarno pravo.
Lider kosovske opozicije, Albin Kurti, rekao je da je hitna potreba za ratnim zločinima, ali i za posleratnu korupciju.
“Ne mislim da je Tači učinio loše stvari za vreme rata, mislim da je učinio mnogo loših stvari posle rata”, rekao je Kurti za AFP. Dok se Kosovo bori da osigura puno priznanje nezavisnosti – koji se još uvek odbija od strane nekoliko zemalja, uključujući i Srbiju – politički analitičar Bekim Kupina kaže da će optužnica protiv predsednika biti “vrlo opasan korak.” “On predstavlja sve građane Kosova … Njegov teret će pasti na celu zemlju.”♦