Dan žena: još sedamdeset godina žene neće se izravnati sa muškarcima

Dan žena: još sedamdeset godina žene neće se izravnati sa muškarcima

08/03/2016 Off By

U SVETSKIM RAZMERIMA, STOPA ZAPOSLENOSTI MUŠKARACA JE 72 POSTO, DOK JE KOD ŽENA SVEGA 46 POSTO. TAJ JAZ SMANJEN JE ZA SAMO 0,6 POSTOTNIH BODOVA U POSLJEDNJIH 20 GODINA


Info: AGENCIJE

MUŠKARCI će bolje zarađivati od žena još najmanje sedamdeset godina ako se platne razlike među polovima nastave da se smanjuju sadašnjim tempom, saopštila je u Ženevi, povodom Dana žena, Međunarodna organizacija rada.

Povodom Međunarodnog dana žena, ta je UN-ova organizacija objavila izveštaj u kojemu ističe da ‘žene sada u proseku zarađuju 23 posto manje od muškaraca’.

U svetskim razmerima, stopa zaposlenosti muškaraca je 72 posto, dok je kod žena svega 46 posto. Taj jaz smanjen je za samo 0,6 postotnih bodova u posljednjih 20 godina.

‘Tokom poslednja dva desetleća žene su značajno poboljšale svoj obrazovni profil, ali to nije rezultiralo njihovim boljim položajem na poslu’, navodi se u izveštaju.

Žene više rade u kući i više se brinu o deci od muškaraca, tako da mnoge od njih ne rade puno radno vreme i zarađuju manje, kažu stručnjaci Međunarodne organizacije rada.

Ovo, zajedno s činjenicom da mnoge žene pristaju da rade ‘na crno’ i lošije plaćene poslove, dovodi do velikih spolnih razlika u primanjima u starijoj životnoj dobi.

Oko 200 miliona žena starijeg dobai živi bez redovne penzije, u odnosu na 115 milona muškaraca, navodi Međunarodna organizacija rada.♦