Putin ruši Merkelovu

Putin ruši Merkelovu

07/03/2016 Off By

KORISTEĆI IZBEGLIČKU KRIZU RUSI POKUŠAVAJU DA POTKOPAJU POLITIČKE PROCESE NA VEOMA OZBILJAN NAČIN. ANGELA MERKEL JE VEOMA JASNO PODRŽALA SANKCIJE PROTIV RUSIJE I DA JE U PITANJU SAMO KAZNA, TO BI BILO U REDU, ALI OVAKO TESTIRAJU MOGU LI KREIRATI ATMOSFERU ZA POLITIČKE PROMENE U NEMAČKOJ


Info: AGENCIJE

VLADIMIR Putin pokušava da isprovocira svrgavanje Anegele Merkel u Nemačkoj koristeći migrantsku krizu u propagande svrhe, tvrdi najviši NATO stručnjak za strateške komunikacije.

Rekao je da je Rusija pokrenula informacioni rat u nastojanju da izazove bes kod Nemaca koji se ne slažu sa kancelarkinom politikom “otvorenih vrata”.
– Rusija je posedovala evidenciju o finansiranju ekstremističkih snaga u Evropi, a sada postoje i dokazi ruske agitacije u Nemačkoj protiv Merkelove – tvrdi Džanis Sarts (Janis Sarts), direktor NATO Centra za strateške komunikacije sa sedištem u Rigi.
Sarts je rekao da njegovo mišljenje stiže isključivo sa stručne strane, te da on ne govori u ime Severnoatlantske alijanse.
– Rusija uspostavlja mrežu koja može da se kontroliše. Koristeći izbegličku krizu pokušavaju da potkopaju političke procese na veoma ozbiljan način. Angela Merkel je veoma jasno podržala sankcije protiv Rusije i da je u pitanju samo kazna, to bi bilo u redu, ali ovako testiraju mogu li kreirati atmosferu za političke promene u Nemačkoj.
Žele da provjere mogu li u tako velikoj zemlji, koja u normalna vremena nije ranjiva, da kreiraju uslove koji bi doveli do promene političkog vrha. Koriste ruske govornike, društvene mreže, kao i krajnje desničarske stavove kako bi iskoristili situaciju – ispričao je Sarts.
Sarts, koji ima i pristup sastancima obaveštajaca, dodaje da Rusi vrlo vešto koriste ekstremizam, bilo levi, bilo desni, u svojoj taktici u Evropi.
Više od milion izbeglica, većinom iz Sirije, stiglo je u Nemačku u protekloj godini, oslanjajući se na obećanje kancelarke da Nemačka neće postavljati ograničenja na priliv migranata.
To je dovelo do uspona desničarske populističke partije “Alternativa za Nemačku”, a najskorija istraživanja pokazuju da 81 procenat Nemaca veruje da je Angela izgubila kontrolu nad situacijom.

Puls birača bit će opipan prvi put od izbijanja krize 13. marta kada se izbori održavaju u tri od 16 nemačkih regiona.♦