Dojče Vele: Bugarska „narodna milicija“ čuva granicu od izbeglica

Dojče Vele: Bugarska „narodna milicija“ čuva granicu od izbeglica

04/03/2016 Off By
Pomažu im građani: policajci na bugarsko – turskoj granici

U OVO SELO, U KOJE NEMA NI MOBILNI TELEFON, NEDAVNO UDARNA VESTI POSTAO JE DINKO VALEV. TAJ MLADIĆ IZ OBLIŽNJEG GRADA JAMBOLA POSTAO JE HEROJ BUGARSKIH TABLOIDA JER NA SVOM MOTOCIKLU PATROLIRA DUŽ GRANICE S TURSKOM GDE JE NAVODNO DO SADA “GOLIM RUKAMA” UHVATIO 25 IZBEGLICA. SADA DINKO POKUŠAVA POKUŠAVA DA SKUPI DOBROVOLJCE ZA “LOV NA IZBEGLICE”


 

ZATVARANJEM makedonske granice ponovo bi više izbeglica moglo prema Zapadu da krenu preko Bugarske. Međutim, poznata je brutalnost bugarskih policajaca, a sada se još i građani organiziraju u patrole kako bi “lovili” izbjeglice.

Od našeg sela do granice ima sedam kilometara. Svi koji uspeju da pređu graničnu ogradu idu pored našeg sela”, za Dojče Vele rekao je 76 – godišnji Kosta dok čuva koze na jednoj livadi. On je jedan od svega 18 meštana sela Dolno Jabalkovo.
U ovo selo, u koje nema ni mobilni telefon, nedavno udarna vesti postao je Dinko Valev. Taj mladić iz obližnjeg grada Jambola postao je heroj bugarskih tabloida jer na svom motociklu patrolira duž granice s Turskom gde je navodno do sada “golim rukama” uhvatio 25 izbeglica. Sada Dinko pokušava pokušava da skupi dobrovoljce za “lov na izbeglice”.
“Svi koje uhvatimo ostaju u našim rukama. (…) Jasno je da želim da ih ubijem, pa i oni mene žele da ubiju, zar ne?”, rekao je mladić u jednom televizijskom intervjuu.
Svojom spremnošću na nasilje Valev se podičio i u razgovoru za Dojče Vele: “Ako oni smeju da bace bombe, onda mogu i ja”.
Za njega su stvari kristalno jasne – svaki izbeglica je džihadist. Potvrđuje da osniva “građansku patrolu” koja bi trebalo da šeta graničnim područjem od sledeć nedelje.
Ova inicijativa za sada ne budi pažnju bugarske policije. Ministarka unutarnjih poslova Rumiana Bačvarova pozvala je medije da informišu policiju ukoliko imaju saznanja o nezakonitim radnjama, ali je ratoborne iskaze i najave mladog Dinka Valeva nazvala tek “neobičnim”.
„Dinka ne treba shvatati ozbiljno”, kaže jedan lokalni političar koji je tražio da ostane anoniman. Ovaj lokalni političar navodno je uspešan trgovac starim železom. Nedavno je, kaže, bio u Damasku gde je prodavao delove za mašine.
Nemački radio piše da je Dinko za sada našao dvadesetak “dobrovoljaca” za narodnu miliciju – doduše, oni su za sada samo članovi Fejsbuk grupe. Ima među njima i poznatih lokalaca, poput Slava Slavova, člana vladajuće bugarske stranke. ♦