Skupština Srbije:  pitanja poslanika

Skupština Srbije: pitanja poslanika

01/03/2016 Off By
Info:RANKA ČIČAK

TV javni servis i za manjine južno od Beograda

POSLANIK Blagoje Bradić kaže da su manjine južno od Beograda obespravljene:
– Nacionalne manjine u Vojvodini imaju svoju programsku šemu u RTV, a one ispod Save i Dunava nemaju medijski servis. Uistinu one bi po zakonu mogle da ga formiraju na svom matenjem jeziku. Ali onda bi došli u nelogičnost. Da samo manjine u ovom delu Srbije imaju svoj servis a Srbi nemaju. To nije ispravno prema građanima i zato bi trebalo izmeniti zakone i omogućiti pravo svim građanima ispod Save i Dunava na informisanje. Jer sada su im na raspolaganje samo privatni mediji.
karavidić⇐- ŠTO se privatnih medija tiče poslanica Branka Karavidić kaže da se o reformskih medijskim zaskonima ne stara niko, ponajmanje ministar Tasovac:
– Izveštaj evropske komisije o srpskim medijima je poražavajući. Nema napretka u primeni Zakona o javnom informisanju. Ne poštuje se obaveza da se u registar medija upišu svi vlasnici koji poseduju više od 5 posto udela u vlasničkoj strukturi – dakle nismo se makli od avgusta 2014. godine. Važnoi je znati imena onih koji imaju i manje od 5 posto, ali u stvarnosti kontrolišu uređivačku politiku.

 

Ko gasi Jedinstvo?

Zvonko stevic⇐POSLANIK Zvonimir Stević pita Vladu ko gasi jedini srpski list na KiM Jedinstvo, koji je inače , posle Politike najstarija novina u Srbiji. Ko to i sa kojim pravom predlaže da se Jedinstvo ukine i da je dovoljno internet izdanje?
– Jedinstvo je prvi medij na prosotrima bivše Jugoslavije koji je pisao o separatističkom pokretu na Kosmetu, o napadima i pritiscima na srpski narod da napušta KiM. Nove generacije novinara Jedinstva nastavljaju da branre tradiciju. Međutim, neko iz kancelarije za KiM izuzetno je uporan da novina ide o onlajn izdanju. Kako doznajem pojedinci iz Kancerlarije za KiM imaju namere da pod firmom preduzeća Panorama, koja izdaje Jedinstvo osnuju u Beogradu nekakve agencije, produkcije, multimedijalni centar za informiasanje Srba na KiM i da tu zaposle svoje ljude kojima u Kancelariji ističe i mandat. Istovremeno ukidaju štampano izdanje Jedinstva i prenose ga na internet. Zamislite kako će preko interneta svoje Jedinstvo, koje su čitale njhove dede, sada pratiti i ljudi iz zaseoka na Kosovo i Metohiji? Mnogi nemaju ni struju a kamoli internet..♦