29. februar

29. februar

29/02/2016 Off By
1824. – U Budvi je rođen crnogorski pisac i političar Stefan Mitrov LJubiša, predsednik Dalmatinskog sabora od 1870, delegat u bečkom parlamentu. Kao političar borio se protiv italijanskog uticaja u Dalmaciji. Književnim radom počeo se baviti 1845, kada je objavio etnografski spis o Paštrovićima, a nakon objavljivanja prve pripovijetke 1868. postao je jedan od najistaknutijih i najcijenjenijih pripovjedača (“Kanjoš Macedonović”, “Pričanje Vuka Dojčevića”)

1720. – Švedska kraljica Ulrika abdicirala je u korist supruga princa Frederika Prvog.

1792. – Rođen je italijanski kompozitor Đoakino Antonio Rosini, koji je muzički obogatio tradicionalnu italijansku komičnu operu i značajno uticao na nekoliko generacija kompozitora, među kojima su Belini i Verdi. Napisao je 39 opera, od kojih su najčuvenije “Seviljski berberin”, “Viljem Tel” i “Otelo”.

1808. – Napoleon je, u pohodu na Španiju koju je osvojio za mesec dana, ušao u Barselonu.

1824. – U Budvi je rođen crnogorski pisac i političar Stefan Mitrov LJubiša, predsednik Dalmatinskog sabora od 1870, delegat u bečkom parlamentu. Kao političar borio se protiv italijanskog uticaja u Dalmaciji. Književnim radom počeo se baviti 1845, kada je objavio etnografski spis o Paštrovićima, a nakon objavljivanja prve pripovijetke 1868. postao je jedan od najistaknutijih i najcijenjenijih pripovjedača (“Kanjoš Macedonović”, “Pričanje Vuka Dojčevića”).

1892. – SAD i Velika Britanija su potpisale ugovor o lovu na foke u Beringovom moru, kojim su ustanovljene kvote ulova potpisnica ugovora.

1916. – Stupila je na snagu naredba njemačke vrhovne komande u Prvom svjetskom ratu o potapanju svih naoružanih trgovinkih brodova zemalja sa kojima je Njemačka bila u ratu.

1920. – Nova socijaldemokratska vlada Čehoslovačke donijela je novi ustav i time zamijenila privremeni ustav usvojen 13. novembra 1918. kojim je konstituisana čehoslovačka država, nastala raspadom Austro-Ugarske poslije Prvog svetskog rata.

1920. – Rođena je francuska glumica Simon Rusel, poznata kao Mišel Morgan, koja se proslavila ulogama u filmovima “Obala u magli”, “Pastoralna simfonija”, “Veliki manevri”.

1944. – Američke trupe su u Drugom svetskom ratu izvršile invaziju na Admiralska ostrva u Tihom okeanu sjeveroistočno od Nove Gvineje, koja su bila pod japanskom okupacijom. Zauzimanje tih ostrva bilo je strateški značajno za savezničke snage u nadiranju ka Filipinima.

1956. – Pakistan je proglašen islamskom republikom.

1960. – U snažnom zemljotresu u Agadiru poginulo je 12 000 ljudi, a ovaj marokanski grad gotovo potpuno srušen.

1996. – U najtežoj nesreći u istoriji peruanskog civilnog vazduhoplovstva poginulo je svih 117 putnika i šest članova posade aviona “boing 737” na letu iz Lime ka gradu Arekipa, koji se srušio u Andima, oko 900 kilometara južno od Lime.