Mladen Ivanić: RS nikada neće priznati 1. mart

Mladen Ivanić: RS nikada neće priznati 1. mart

28/02/2016 Off By
Mladen Ivanić

“ZA NAS 1. MART NIJE I NIKADA NEĆE BITI NIKAKAV PRAZNIK, JER NAŠ PRAZNIK JESTE 9. JANUAR, DAN KADA JE VOLJOM SRPSKOG NARODA NASTALA REPUBLIKA SRPSKA. TAJ DAN MI ĆEMO SLAVITI DOK SMO ŽIVI, I NIKAKAV SUD NITI SUDSKA ODLUKA NAS U TOME NE MOGU SPRIJEČITI”, REKAO JE IVANIĆ


Info: AGENCIJE

ČLAN Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić poručuje da srpski narod i Republika Srpska nikada neće priznati 1. mart kao takozvani dan državnosti BiH, jer su i referendum koji je održan protiv volje srpskog naroda i gnusno ubistvo srpskog svata na Baščaršiji bili uvod u krvavi rat.

“Za nas 1. mart nije i nikada neće biti nikakav praznik, jer naš praznik jeste 9. januar, dan kada je voljom srpskog naroda nastala Republika Srpska. Taj dan mi ćemo slaviti dok smo živi, i nikakav sud niti sudska odluka nas u tome ne mogu spriječiti”, rekao je Ivanić.

Sasvim je jasno, ističe on, da nema političara iz Republike Srpske koji 1. mart može da prihvati kao nešto što je normalno.

“I zato za mene taj dan, koji se u dijelu BiH obilježava kao takozvani dan državnosti BiH, jednostavno ne postoji. A, ako neki praznik duboko iritira i vrijeđa Republiku Srpsku i srpski narod u BiH, onda je to svakako 1. mart”, naglasio je Ivanić.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U Federaciji BiH 1. mart se obilježava kao “dan nezavisnosti”, dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.♦