Komentar Dmitrovića je više od govora mržnje

Komentar Dmitrovića je više od govora mržnje

28/02/2016 Off By
Aleksandar Jovanović

ŠTA ZNAČI REČENICA: „DA LI SU SRBI NEGDE I NEKADA ZASLUŽILI OVAKAV ODNOS FILIPA DAVIDA PREMA NJIHOVOM PREDSEDNIKU, KAKAV GOD ON BIO I KAKO GOD DA SE ZOVE? IZGLEDA DA JESU. SAM DAVID JE OBJAVIO DA SU SVE VREME DRUGOG SVETSKOG RATA NJEGOVA MAJKA, STARIJI BRAT I ON PROVELI U SREMSKOM SELU MANĐELOS. TAMO SU IH SRBI ČUVALI I SAČUVALI POD PREZIMENOM KALINIĆ.“?


 

Info: Aleksandar Jovanović, potpredsednik LSV

KOMENTAR koji je generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“ AD Ratko Dmitrović juče napisao u odbranu Tomislava Nikolića, napadajući pisca Filipa Davida, uveliko je prevazišao govor mržnje i može se podvesti jedino pod fašizam. Šta znači: „Da li su Srbi negde i nekada zaslužili da Filip David ponižava njihovog predsednika? Jesu, za vreme Drugog svetskog rata, kad su od konc – logora sačuvali porodicu David.“?

Možda ih nije trebalo sačuvati?

Šta znači rečenica: „Da li su Srbi negde i nekada zaslužili ovakav odnos Filipa Davida prema njihovom predsedniku, kakav god on bio i kako god da se zove? Izgleda da jesu. Sam David je objavio da su sve vreme Drugog svetskog rata njegova majka, stariji brat i on proveli u sremskom selu Manđelos. Tamo su ih Srbi čuvali i sačuvali pod prezimenom Kalinić.“?

Da li Dmitrović smatra da je neprjatna situacija u kojoj se našao Nikolić vredna ovog poređenja? Šta ovakvi redovi treba da znače od urednika jednih dnevnih novina?

Najpre, ovo nije država samo Srba, već svih građanki i građana Srbije. Drugo, nisu ni Srbi ni svi građani i građanke Srbije uvređeni postupkom jednog intelektualca, nego postupcima takvog predsednika države. I njegovom biografijom.

Drugo, njegov komentar implicira da su svi Srbi spasavali Jevreje. Na žalost, to je laž, jer je upravo Srbin Milan Nedić odgovoran za „čišćenje“ Srbije od Jevreja.

Ratko Dmitrović ima prava na komentar. Ima prava i na kritiku. Ima prava i na odbranu Tomislava Nikolića, kao što je bio pun razumevanja i za Mirjanu Marković.
Međutim, nema pravo ni da uopštava ni da insinuira da je nekome sačuvan život, a on je, eto, nezahvalan i to svim Srbima

A pozivanje na Nikolićev predsednički demokratski legitimitet i navodno zalaganje za zaštitu institucije koju predstavlja na način kako je to uradio Dmitrović je ništa drugo, do oruđe fašizma, koji uvek teži da zloupotrebi demokratiju i iskoristi je za svoje ciljeve.♦