Važna uloga civilnog društva i građana u procesu evropskih integracija

Važna uloga civilnog društva i građana u procesu evropskih integracija

24/02/2016 Off By

 

MINISTARKA JADRANKA JOKSIMOVIĆ I PREDSEDNIK EVROPSKOG MEĐUNARODNOG POKRETA DŽO LAJNEN OSVRNULI SU SE NA SARADNJU U REGIONU I UKAZALI NA VAŽNOST REGIONALNOG PRISTUPA I U KONTEKSTU EVROPSKIH INTEGRACIJA


Info: PRESS VLADE

MINISTARKA za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa poslanikom evropskog parlamenta i predsednikom Evropskog međunarodnog pokreta Džo Lajnenom o aktuelnoj dinamici procesa pristupanja i ulozi civilnog društva u tom procesu.

Ministarka Joksimović istakla je značaj Evropskog međunarodnog pokreta i ulogu civilnog društva u procesu evropskih integracija.

Složili su se da je uloga civilnog društva od izuzetnog značaja za približavanje procesa pristupanja građanima. Joksimović je naglasila da građani Srbije, i pored nekih izazova, podržavaju evropski put Srbije. Ona je istakla da je važno i to što građani u velikom procentu podržavaju reformski proces, nezavisno od procesa evropskih integracija.

Predsednik Evropskog međunarodnog pokreta izrazio je zadovoljstvo što Evropski pokret Srbije ima dobre odnose sa Vladom koja ima jasnu reformsku agendu i što su evropske integracije jasno definisane kao strateški cilj.

Sagovornici su se osvrnuli i na saradnju u regionu i ukazali na važnost regionalnog pristupa i u kontekstu evropskih integracija. Ministarka Joksimović ponovila je da je premijer Vučić puno političke energije uložio u cilju građenja boljih odnosa u regionu koji vode stabilnosti ali i napretku.

Govoreći o migrantskoj krizi Lajnen je naglasio da se nesme dozvoliti da ona unese razdor u EU i da je to test solidarnosti. Ministarka Joksimović istakla je da Vlada Srbije od prvog dana krize postupa na odgovoran i efikasan način, kao i da će ostati pouzdan partner EU, ali i da očekujemo da se što pre dođe do sveobuhvatnog evropskog rešenja.♦