Ministarka da odgovori: Ko će i kada uvesti red u licitacije u Somboru?

Ministarka da odgovori: Ko će i kada uvesti red u licitacije u Somboru?

24/02/2016 Off By
Neispunjena obećanja: Miloš Šibul,predsednik Lige paora Vojvodine


TRI NEDELJE JE PROŠLO OD KAKO JE U SOMBORU OBEĆAVALA DA ĆE TO BITI „U NAJKRAĆEM ROKU“,TE TVRDILA DA SE UZURPACIJA ZEMLJE NEĆE TOLERISATI, DA LOKALNE SAMOUPRAVE IMAJU OBAVEZU PO ZAKONU DA SKINU USEV U TOM SLUČAJU, TE DA SU INSPEKCIJE „VEĆ NA TERENU GDE UTVRĐUJU ČINJENIČNO STANJE, KAKO BI SE PRECIZIRALI NAREDNI KORACI“


Info: Miloš Šibul,predsednik Lige paora Vojvodine

LIGA paora Vojvodine pita ministarku poljoprivrede koliko još vremena treba da prođe da bi se rešilo pitanje licitacije državne zemlje za izdavanje u zakup za prolećnu setvu u Somboru.

Tri nedelje je prošlo od kako je u Somboru obećavala da će to biti „u najkraćem roku“,
te tvrdila da se uzurpacija zemlje neće tolerisati, da lokalne samouprave imaju obavezu po zakonu da skinu usev u tom slučaju, te da su inspekcije „već na terenu gde utvrđuju činjenično stanje, kako bi se precizirali naredni koraci“.

I?? Šta je sa preduzećem koje je uzurpiralo 2.300 hektara zemlje i koje je već viđeno da kao „budući investitor“ uzme tu zemlju u dugoročni zakup? Je li kažnjeno? Zašto se ne izdaje 17.000 hektara zemlje u Somboru? Šta se čeka?

Da li se i to čuva za nekakve „buduće investitore“? Hoće li se i o tome dogovarati sa lokalnim SNS kabadahijom koji je u Somboru paore nagovarao da i oni uzurpiraju zemlju?

Je li tako ministarka zamislila ono „uvođenje reda u izdavanje zakupa državne zemlje“ koje je najavljivala? Znači li ovo da će tako svu zemlju uzurpirati nekakvi SNS tajkuni?

Upozoravali smo da će tako biti i upravo to se i moglo očekivati nakon što je, uprkos upozorenjima, apelima i protestima paora, donet Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji raduje tajkune, a štetan je za mala i srednja poljoprivredna gazdistva.

Ovo je ne samo upropaštavanje vojvođanskih poljoprivrednika, nego iživljavanje nad njima!♦