U subotu: 59. Beogradska Kritična masa – Samo duplo (Brankov most)

U subotu: 59. Beogradska Kritična masa – Samo duplo (Brankov most)

24/02/2016 Off By

PONESITE TRUBICE I PIŠTALJKE DA NAS BOLJE ČUJU I, KAO I UVEK, SVETLA DA NAS BOLJE VIDE!


 

Info: KRITIČNA MASA

 

JOŠ MALO pa će tri godine kako je, zbog opasnog propadanja konstrukcije, zatvoren pešačko-biciklistički trotoar na uzvodnoj strani vitalno važnog Brankovog mosta preko reke Save, u strogom centru Beograda.

Razni gradski zvaničnici – od gradskog menadžera Gorana Vesića, do Darka Glavaša iz Beokoma, licitirali su sa rokovima popravke: za godinu dana, pa u oktobru, pa iduće godine, pa mora tender…

Izgleda da ovde ne važi ni ono „Biće gotovo za dve godine, najkasnije tri“, jer ove godine će se navršiti pune tri godine od kako je pešačka staza zatvorena, ali u dopisu koji smo dobili od Gradske uprave nema konkretnog roka kada će biti rešen ovaj problem Beograđana i gostiju Beograda. Navode visoku cenu radova i kažu „razmotriće“.

Potencijalno je ugrožena bezbednost prolaznika i drugim trotoarom, na nizvodnoj strani mosta, na šta ukazuje otpadanje istrulelih delova oboda trotoara uz ogradu i podizanje asfalta na spojevima ploča trotoara, od nabubrele rđe konstrukcije. Most se odavno i vidno ulegao na stubu na novobeogradskoj strani.

Da bismo ukazali na te probleme i na neshvatljivu sporost vlasti da ih reši, odlučili smo da se u subotu, 27. februara ponovo okupimo i par puta provozamo preko Brankovog mosta, da bismo ih podsetili da je protok pešaka i biciklista na Brankovom mostu podjednako bitan kao i protok motornih vozila, jer je ovo najfrekventnija saobraćajnica između Beograda i Novog Beograda.

U ovoj, “A1 fazi okupljanja” samo ćemo se provozati, a ako ne bude promene stava vlasti, i aktivnosti da se problem reši, nastavićemo i zaoštriti protest.

Ponesite trubice i pištaljke da nas bolje čuju i, kao i uvek, svetla da nas bolje vide!

Okupljanje je na Trgu Republike, u subotu 27.02.2016 u 16:30, a vožnja kreće u 17 časova.

Ruta: https://ridewithgps.com/routes/12293905

Kritična masa je grupna vožnja ulicama koja se održava u gradovima širom sveta, a cilj joj je podizanje svesti o ravnopravnom učešću biciklista u urbanom saobraćaju.♦