Skupštinsa Srbije: ugalj truje Srbiju

Skupštinsa Srbije: ugalj truje Srbiju

17/02/2016 Off By

U 2010 GODINI JE 10 HILJADA GRAĐANA SRBIJE UMRLO OD OTROVNIH ČESTICA U VAZDUHU I OZONA. TO JE DRUGA PO REDU NAJVEĆA STOPA PREVREMENE SMRTI ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA U EVROPI. STRADALA JE I PRIVREDA ZBOG 2 IPO MILIONA DANA BOLOVANJA


Info: RANKA ČIČAK

SRBIJA se guši u koncentraciji otrovnih plinova mnogo većoj što je uopšte dozvoljeno u Evropskoj uniji. Poslanik Stranke zelenih Ivan Karić rekao je danas ministarki poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežani Bogosavljević da neće žadržati nove izmene Zakona o zaštiti životne sredine zato što ne pružaju nikakav napredak. On ne vidi razliku između bivše i sadašmke Vlade u zaštiti zdravlja i sredine, pa čak ocenjuje da je sve bilo bolje pre 2000 godine.

 

karicU 2010 godini je 10 hiljada građana Srbije umrlo od otrovnih čestica u vazduhu i ozona. To je druga po redu najveća stopa prevremene smrti zbog zagađenja vazduha u Evropi. Stradala je i privreda zbog 2 ipo miliona dana bolovanja. Zagađeni smo termoelektranama na ugalj. U Obrenovcu je prava katastrofa. Više od hiljadu ljudi oboli od hroničnog bronhitisa a razlog za dve hiljade smrtnih slučajeva godišnje je zagađenje vazduha. Samo jedna elektrana na ugalj napravi štetu zbog zagađenja od 4, 98 milijardi evra godišnje. Toliko košta izgubljeno zdravlje i lečenje.
Kako će onda Srbija na pregovore s Evropom o poglavlju 27? Doboće samo negativnre ocene. Zeleni zameraju predlagaču Zakona da nije rešio finansiranje zaštite životne sredine.
Zeleni predlažu prihvatilišta za ranjene divlje životinje. Zadovoljni su što Zakon propisuje dozvole za rad zoološkim vrtovima i nadležnost inspekcija.♦