Presuda Radovanu Karadžiću – 24. marta

Presuda Radovanu Karadžiću – 24. marta

18/02/2016 Off By

KARADŽIĆ, BIVŠI PREDSEDNIK REPUBLIKE SRPSKE I VRHOVNI KOMANDANT NJENIH ORUŽANIH SNAGA, OPTUŽEN JE ZA GENOCID U SREBRENICI POČINJEN 1995. I JOŠ NEKOLIKO OPŠTINA 1992. GODINE, PROGON NESRPSKOG STANOVNIŠTVA, TERORISANJE GRAĐANA SARAJEVA I UZIMANJE PRIPADNIKA UNPROFOR-A ZA TAOCE


HAŠKI tribunal je objavio da će nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću presudu za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini izreći u četvrtak, 24. marta ove godine.

Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid u Srebrenici počinjen 1995. i još nekoliko opština 1992. godine, progon nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.
Uhapšen je 2008. godine, nakon više od decenije provedene u bekstvu.
Suđenje mu je počelo u oktobru 2009., a Tužilaštvo je s izvođenjem dokaza počelo pola godine kasnije i ovaj proces okončalo u maju 2012. godine.
Karadžić, koji se sam brani, svoje svedoke pozivao je od oktobra 2012. do maja prošle godine. U završnoj reči održanoj u jesen, Tužilaštvo je zatražilo doživotni zatvor za bivšeg predsednika RS-a, koji je u završnom obraćanju Sudskom veću izneo uverenje da će biti oslobođen, javlja BIRN BiH.
Presudu će doneti veće kojim predsedava južnokorejski sudija O-Gon Kwon, a čiji članovi su Howard Morrison i Melville Baird.♦