17. februar

17. februar

17/02/2016 Off By
1871. – Rođen je srpski pisac i diplomata Jovan Dučić, član Srpske kraljevske akademije, čije je stvaralaštvo izuzetne versifikacije udarilo pečat srpskoj poeziji u prvoj polovini XX veka. Završio je učiteljsku školu u Somboru i bio učitelj u srpskim školama u Bosni i Hercegovini, posle čega je studirao prava u Ženevi i Parizu, gde je diplomirao. Od 1912. do 1941. bio je diplomata kraljevina Srbije i Jugoslavije i ambasador u velikim evropskim gradovima. Zajedno s piscima Aleksom Šantićem i Svetozarom Ćorovićem, takođe istaknutim srpskim nacionalistima, u Mostaru je pokrenuo književni list “Zora”.

1600. – U Rimu je posle presude Suda Inkvizicije, spaljen javno na lomači italijanski filozof Đordano Bruno, zbog svog stava da je svemir beskonacan, što je bilo u suprotnosti sa učenjem Katoličke crkve.
1673. – Umro je jedan od najboljih svetskih komediografa, francuski pisac komedija, glumac, vodja pozorišta, Žan Batist Molijer (Jean-Baptiste Molière), rođen 15.1.1622. Komedije: Tvrdica Tartif, Učene žene.
1856. – Umro je Hajnrih Hajne (Christian Johann Heinrich Heine), nemački pesnik. Rodjen je u Dizeldorfu u Nemačkoj, 13. decembra 1797. Poreklom iz jevrejske trgovačke porodice, studirao je pravo. 1825. je promenio veru i prešao u protestantizam, zbog strogih ograničenja za bavljenje odredjenim profesijama, koja je nametala jevrejima nemačka država. Zatim se preselio u Pariz gde je proveo ostatak svog života.
1859. – U Rimu je održana premijera opere ‘Bal pod maskama’, čuvenog italijanskog kompozitora Djuzepea Verdija.
1864. – Prvi put je korišćena podmornica za uspešan napad na ratni brod na moru.
1871. – Rođen je srpski pisac i diplomata Jovan Dučić, član Srpske kraljevske akademije, čije je stvaralaštvo izuzetne versifikacije udarilo pečat srpskoj poeziji u prvoj polovini XX veka. Završio je učiteljsku školu u Somboru i bio učitelj u srpskim školama u Bosni i Hercegovini, posle čega je studirao prava u Ženevi i Parizu, gde je diplomirao. Od 1912. do 1941. bio je diplomata kraljevina Srbije i Jugoslavije i ambasador u velikim evropskim gradovima. Zajedno s piscima Aleksom Šantićem i Svetozarom Ćorovićem, takođe istaknutim srpskim nacionalistima, u Mostaru je pokrenuo književni list “Zora”. Već prvom pesničkom zbirkom “Pjesme” (1901) predstavio se kao nadahnut liričar obuzet temama bola i usamljenosti, ljubavi i smrti. Umro je 1943. u SAD i njegove mošti prebačene su u otadžbinu tek u jesen 2000. i sahranjene u grobnici manastira Nova Gračanica iznad Trebinja. Pod režimom Josipa Broza bio je prokažen i optuživan za četničko opredeljenje. Osim pesama, od kojih su mnoge neprolazne umetničke vrednosti, pisao je i prozu (“Jutra sa Leutara”), putopise (“Gradovi i himere”, “Pismo iz Ženeve”, “Pismo s Alpa”, “Pismo iz Španije”), eseje (“Blago cara Radovana”, “Moji saputnici”, “Staza pored puta”), studije (“Grof Sava Vladislavić”).
1880. – Izvršen neuspešan atentat na ruskog cara.
1909. – Umro je Džeronimo (Geronimo), čuveni poglavica američkog plemena indijanaca, Apača.
1929. – Rodjen je Jaser Arafat (Yassir Arafat), politički vodja palestinaca, dobitnik Nobelove nagrade za mir.
1972. – Folksvagen ‘Beetle’, prva verzija, postao je najuspešniji model serijskog automobila, premašivši prodaju od 15 miliona primeraka, nadmašivši model ‘Ford T’.
1994. – Riske vojne jedinice se priključile u Bosni bataljonu Ujedinjenih nacija.♦