Republika Srpska: Mladen Bosić osuđen zbog klevetanja Milorada Dodika

Republika Srpska: Mladen Bosić osuđen zbog klevetanja Milorada Dodika

22/01/2016 Off By
Mladen Bosić i Milorad Dodik

 

“Presuda obuhvata šest hiljada KM kazne i dve hiljade i četiri stotine KM troškova suđenja. Ne sporeći veštakov nalaz o Dodikovom neuropsihijatrijskim problemima, sasvim je sigurno da uzrok njihovog nastanka nije moja izjava. Ovakav ishod spora je očekivan s obzirom da je sudijka u startu odbila sve moje svedoke, kao i da nije prihvatila nijedan zahtev da sud traži dostavu originalne dokumentacije od institucija koje su to odbile da urade po zahtevu tuženog”, kaže Bosić


Info: FENA

 

PREDSEDNIK Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić dobio je presudu Osnovnog suda u Banjoj Luci po tužbi Milorada Dodika, u kojoj je sudijka Snježana Savić prihvatila nalaz veštaka neuropsihijatrijske struke o teškom psihičkom stanju Milorada Dodika koje je tobože nastalo zbog izjave da je ukrao milione. Bosić navodi da je presuda očekivana jer je sudijka odbila sve njegove svedoke, i nije prihvatila nijedan zahtev da sud traži dostavu originalne dokumentacije od institucija koje su to odbile da urade po zahtevu tuženog.

 

“Presuda obuhvata šest hiljada KM kazne i dve hiljade i četiri stotine KM troškova suđenja. Ne sporeći veštakov nalaz o Dodikovom neuropsihijatrijskim problemima, sasvim je sigurno da uzrok njihovog nastanka nije moja izjava. Ovakav ishod spora je očekivan s obzirom da je sudijka u startu odbila sve moje svedoke, kao i da nije prihvatila nijedan zahtev da sud traži dostavu originalne dokumentacije od institucija koje su to odbile da urade po zahtevu tuženog”, kaže Bosić.

Naglašava da u presudi nije uzet u razmatranje “nijedan dokaz iz obilne dokumentacije o kriminalu i korupciji u Republici Srpskoj za koji je direktno ili indirektno odgovoran Milorad Dodik, od nesrazmere u prihodima i imovini u imovinskim kartonima, do mnogobrojnih afera”.

“Sudijka bazira svoju presudu na tvrdnji da Milorad Dodik nije ukrao zato što nije pravosnažno presuđen, iako ja nikada nisam ni tvrdio da je Dodik pravosnažno presuđen, nego da je ukrao milione”, navodi Bosić.

Dodaje da to ne znači da u skoroj budućnosti neće “proraditi” pravna država i da “kriminal vrha vlasti neće dobiti i sudski epilog, za što je potrebno da pravosuđe radi nezavisno u skladu s zakonom”.

“Kakva god bila presuda suda, ona ne može promeniti činjenicu da je Milorad Dodik odgovoran za kriminal milionskih razmera kojim je opljačkana Republika Srpska, te da je zloupotrebom položaja, nesavesnim poslovanjem, trgovinom političkim uticajem i na druge načine ostvario sebi i drugim povezanim licima nezakonitu imovinsku korist u milionskim iznosima”, navodi Bosić.

Naglašava da će istrajati u borba da se Republika Srpska “otme iz ruku gangstera koji su spremni na sve kako bi zadržali ogromno bogatstvo nastalo pljačkom RS”.♦